Mimi Ruygrok is enthousiast om met Fietsmaatjes te starten in Nij Beets.
Mimi Ruygrok is enthousiast om met Fietsmaatjes te starten in Nij Beets. Bart Ledegang

Initiatief voor Fietsmaatjes in Nij Beets

Nieuws

NIJ BEETS Gezellig samen fietsen op een elektrische duofiets met mensen die er graag opuit trekken, maar dit zelfstandig niet meer kunnen. Dat is de essentie van het landelijke initiatief Fietsmaatjes. Mimi Ruygrok wil graag ook in Nij Beets het project opstarten. “Als we erin slagen een bestuur te vormen, dan kunnen we met Fietsmaatjes Nij Beets van start. De eerste reacties uit het dorp zijn al positief.”

In het Westland werd bij Mimi ooit het zaadje geplant om Fietsmaatje te worden. Ze was geraakt door het initiatief van Tekla Swinkels en Jan Burgmeijer. “Tekla was verpleegkundige bij een huisarts. Ze zag in de praktijk veel eenzaamheid en een tekort aan beweging bij de patiënten. Toen ze met pensioen ging, startte ze Fietsmaatjes om de mensen weer naar buiten te krijgen. Nu wordt er op 36 plaatsen in Nederland gefietst.”

 Fietsmaatjes staat of valt met vrijwilligers. Via huisartsen en mond tot mond worden mensen aangedragen die baat hebben bij extra beweging of frisse lucht. Deze mensen worden gekoppeld aan fietsvrijwilligers die graag op de fiets stappen en de gasten kunnen helpen. Samen trekken ze eropuit op een duofiets met elektrische trapondersteuning: een e-bike waarbij je naast elkaar zit. 

Sommigen houden het bij een rondje door het dorp waarbij de koffie en de appeltaart het hoogtepunt vormen, anderen dagen elkaar uit met stevige fietstochten door weer en wind. Het plezier staat bij iedereen voorop.

Klik

Inmiddels is Mimi al zeven jaar Fietsmaatje. Geen heg of steg is voor haar nog onbekend in Warmond, Oegstgeest, Rijnsburg en Leiden. “Ik krijg van Tekla een belletje als er een gast is. Dan ga ik erheen om kennis te maken en te kijken of we een klik hebben. Later kom ik terug met de fiets en gaan we op pad. Het is zo ontzettend mooi om te doen. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan maar dit springt eruit!” 

De voordelen somt ze ook zonder na te denken op: je bent in de natuur want je neemt mensen mee in de buitenlucht en mensen kunnen hun verhaal kwijt. Soms hoort ze zelfs ontboezemingen die zelfs de kinderen van de fietsgasten nog nooit hebben gehoord. En de beweging is uiteraard ook bijzonder goed voor het fysieke gestel. “Laatst zei Tekla tegen mij: Miem, wat ben ik blij dat je Marjan meeneemt. Ze was in het begin een zielig vogeltje dat alleen maar binnen zat. Nu wandelt ze weer dagelijks haar rondje, gaat naar de bibliotheek en de koffieochtend. Ze lééft weer.”

Wim

Onuitwisbaar zijn ook de herinneringen aan haar allereerste ‘gast’. “Ik was heel onzeker,” bekent Mimi. “De fiets was zo breed, zou dat wel goed gaan? Na twee proefritjes met Tekla durfde ik het aan. Wim was leraar geweest en wist alles van de geschiedenis van Leiden en omgeving. We hebben veel van elkaar geleerd.” 

Wim bleek vasculaire dementie te hebben en Mimi zag zijn toestand zienderogen achteruitgaan. Toen hij uiteindelijk uit huis moest, bleef zij haar fietsmaatje opzoeken. “Bracht ik een visje voor hem mee. Daar hield hij van.” Na zijn overlijden is zijn vrouw al twee keer in Nij Beets geweest. “Ze is nog steeds dankbaar voor de gezamenlijke fietstochten die voor haar man zo belangrijk zijn geweest”, blikt Mimi terug. “Hij keek de hele week uit naar die dag.”

Vrijwilligers gezocht

Inmiddels zijn er in Nederland al 10.913 ritten gemaakt door 1.491 vrijwilligers en met 1.485 gasten. “En ik wil dit nu als eerste in Friesland gaan doen. In Nij Beets”, verduidelijkt Mimi. Maar daarvoor heeft ze eerst een zeshoofdig bestuur nodig: een voorzitter, penningmeester, secretaris en drie coördinatoren. Mimi: “Laat mij dan zelf één van de bestuursleden zijn.” 

Als het bestuur is gevormd kan gezocht worden naar fietsvrijwillligers. Dat kunnen uiteraard ook de bestuursleden zelf zijn. “En dan komen Jan en Tekla naar Nij Beets om kennis te maken en het plan verder vorm te geven,” aldus Mimi. En de twee duofietsen moeten er natuurlijk komen. “Die kosten 14.000 euro per stuk,” vertelt Mimi. “Maar dat zal met de hulp van Jan en Tekla geen probleem zijn. Ze hebben zoveel ervaring met subsidies. En ik kan mensen natuurlijk enthousiasmeren omdat ik ervaringsdeskundige ben”, beëindigt Mimi vrolijk.

Aanmelden

Wie is aangestoken door Mimi’s enthousiasme kan contact opnemen met haar via de mail: ruygrokmimi@gmail.com of per mobiel 06-4490 2101.

Meer SA!

Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 5 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Opsterlandse pick-up gaat naar Oekraïne Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: de framedrums van Saffraan Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zwembad De Delte opent zaterdag Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 25 apr, 08:20