Afbeelding
3S9A4202

Ook cliënten Talant fietsen graag: fietsmaatjes gezocht

Nieuws
Bewegen is belangrijk. Toch is dat niet vanzelfsprekend voor iedereen, ontdekten Cios-studenten Sacha Drijver (24) en Jellyna de Vries (21; uit Tijnje). “En daar willen wij verandering in brengen.”
De studentes bewegingsagogiek willen ervoor zorgen dat cliënten van Talantvestiging De Wissel meer kunnen fietsen. Jellyna: “Belangstelling en behoefte onder bewoners is er wel, het ontbreekt echter aan voldoende begeleiding.” Dus ontwikkelden de twee vierdejaarsstudenten een fietsproject waarmee ze tevens hopen af te studeren. Het plan is om voldoende vrijwilligers te vinden die regelmatig met een cliënt van De Wissel een fietstochtje willen maken. Zaterdag was de aftrap met een fietsclinic en -tocht.
“We zijn ons project gestart met het inventariseren van de aanwezige fietsen. Al snel bleek dat veel fietsen stuk waren, een lekke band hadden of een lege accu”, vertelt Jellyna. Ze regelden reparatie en onderzochten vervolgens de behoefte onder cliënten. “Die behoefte was er, maar veel cliënten kunnen niet zelfstandig fietsen. En begeleiders hebben niet veel tijd om mee te gaan, dus zoeken we nu vrijwilligers. We richten ons op mensen die tijd hebben om eens per week of maand een uurtje met iemand te fietsen. Ook willen we de fietsmaatjes koppelen aan een vaste groep cliënten, zodat ze telkens hetzelfde gezicht tegenkomen.”
Fietsen met iemand met een beperking is anders. Hoe gedraag je je als vrijwilliger? Wat doe je als er onderweg een snotneus geveegd moet worden of als de band leeg staat? In hun afstudeerproject hebben de studentes het nauwgezet omschreven. “Maar ook hebben we een onderhoudsplan voor de fietsen gemaakt en de mogelijkheden voor aanschaf van nieuwe fietsen omschreven.” Ze leveren een compleet project af en dragen dat over aan het Talantproject ‘Welkom op De Wissel’. “Zij gaan verder met de werving van fietsmaatjes en het inplannen van de fietstochtjes.”

Hoe fiets je eigenlijk op een elektrisch ondersteunde rolstoelfiets of duofiets? Dat konden aspirant fietsvrijwilligers zaterdag onder begeleiding van Sacha en Jellyna uitproberen. “Voorafgaand hebben we verteld wat het betekent om vrijwilliger te zijn bij Talant.” ’s Middags maakten de vrijwilligers een echt fietstochtje met de cliënten. “Over verharde paden voor de zekerheid. Want zo’n aangepaste fiets reageert toch anders dan je eigen fiets.” Fietsmaatjes kunnen zich opgeven via vrijwilligerswerk@talant.nl.

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 14 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 22 apr, 20:07
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35