Vrijwilligers en de gasten samen voor de pastorie in Nij Beets.
Vrijwilligers en de gasten samen voor de pastorie in Nij Beets. Foto: Sietse de Boer

Opvang in Nij Beets: met elkaar, voor elkaar

Nieuws

NIJ BEETSVanuit de protestantse gemeente van Nij Beets kreeg een kernteam de opdracht om opvang te realiseren voor de Oekraïense mensen in nood. Met steun vanuit het hele dorp, kerkelijk en niet-kerkelijk. In een mum van tijd werd de leegstaande pastorie schoongemaakt, ingericht en klaargemaakt voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. “Het hele dorp kwam in actie, zelfs mensen uit de omgeving kwamen met spullen of mooie initiatieven.” 

“Ik ben maar een klein spinnetje met veel draadjes in het web, waarmee ik mensen met elkaar probeer te verbinden”, zegt Jolanda, lid van het kernteam. Vrijdag 11 maart kwam onofficieel de mededeling dat er gestart kon worden met het regelen van opvang in de leegstaande pastorie. “Dit was besproken tijdens een gemeenteavond van de kerk, er was inmiddels een kernteam opgericht. De nadrukkelijke opdracht was: betrek het hele dorp erbij dus kerkelijk en niet-kerkelijk.” 

Toen de kerkenraad op maandagavond groen licht gaf, werden er gratis grote meubelen geregeld via Marktplaats. “Op dinsdag is er direct gestart met het schoonmaken van de leegstaande pastorie en werden de eerste meubels opgehaald.”

App-groep

“Het is zo mooi hoe dit gemeenschappelijke doel mensen bij elkaar brengt die elkaar anders niet tegenkomen”, vertelt Jolanda. “We hebben inmiddels ruim veertig vrijwilligers.” In de app-groep komt alles samen. “Deze groep bestaat uit praktische doeners en mensen met kennis en kunde. Een mooie mix waardoor we in de dynamiek van het proces en de bijbehorende uitdagingen vlot kunnen schakelen. Je kunt het zo gek niet verzinnen: van oud-schooldirecteur, mensen uit de zorg, tot mensen uit de uitzendbranche. Van studenten tot gepensioneerden. In de app wordt een actie-oproepje geplaatst, wie iets heeft of wil doen, reageert met een duimpje omhoog. Zo kan iedere vrijwilliger uitzoeken wat bij hem of haar past.”

Alles stond klaar voor ontvangst van vluchtelingen: slaapkamers als in een hotel, inrichting van koel-vriescombinatie tot wc-borstel. “Ondernemers hebben zich belangeloos ingezet of inventaris geleverd. Er was vers eten in huis gehaald naast de noodpakketten die ze via Code Hans kregen.” 

Op 28 maart zou een groep van negen vluchtelingen arriveren. “Via de Veiligheidsregio Amsterdam kwamen ze naar de Veiligheidsregio in Heerenveen, was de bedoeling. Onderweg was er echter sprake van miscommunicatie, er kwam die dag een telefoontje bij de gemeente Opsterland binnen: de vluchtelingen kwamen niet. Toen heeft de pastorie even gediend als verspunt voor andere opvanglocaties in de buurt.”

Eigen netwerk

De opvang van Oekraïense vluchtelingen wordt idealiter gecoördineerd door de Veiligheidsregio’s. Jolanda: “De vluchtelingen moeten zich melden bij een centraal meldpunt, in onze regio was dat Heerenveen, maar dat is nu Twijzel. Best lastig om te vinden.” In Nij Beets hebben ze het net even anders gedaan, via het eigen netwerk kwam een hulpvraag binnen. “Via social media (Facebook ‘Nij Beets helpt Oekraïne’) had men gehoord over de leegstaande pastorie. Ze zochten plek voor twee gezinnen.”

‘Nij Beets’ aarzelde. “De pastorie heeft maar één badkamer en dat maakt het lastig met twee gezinnen.” Gerelateerd aan deze gezinnen bleek een gezin in Follega opgevangen te worden bestaande uit tien personen, verdeeld over twee stacaravans. Dit gezin is uiteindelijk in de pastorie terechtgekomen waarmee ruimte voor de andere twee gezinnen beschikbaar kwam. Op maandag 4 april arriveerde familie Morhunov, bestaande uit twee oma’s, een echtpaar met vier kinderen (15, 8 en 7 jaar en een baby van 2,5 maanden) en de zus van de vader met haar dochter van 25 jaar.

Vijf locaties

Nij Beets telt inmiddels vijf opvanglocaties. “Na het beschikbaar komen van de pastorie heeft het kernteam samen met Plaatselijk Belang de dorpsbewoners geïnformeerd via een flyer, huis aan huis verspreid. Ook op verzoek van de gemeente is de organisatie van het vrijwilligersnetwerk gevormd via het kernteam, om zo alles centraal te regelen en in te richten.”

Een tweede groep vluchtelingen, een oma en echtpaar met twee kinderen (15 en 13), heeft onderdak gekregen aan de Krûme Swynswei. “Het gezin is gerelateerd aan het gezin in de pastorie. Er is nog een gerelateerd gezin onderweg naar Nij Beets. Die zijn al een hele tijd  onderweg, ze hadden veel pech.” 

De vluchtelingen komen aan met bijna niks. “Ze hebben maar twee kledingsetjes mee, één om te dragen en één in de was.” Vrijdag mochten ze kleding halen in De Rank, waar dit weekend kledingmarkt is voor mensen van de Voedselbank. “Alle Oekraïners die in Opsterland zijn opgevangen, hebben een uitnodiging gehad om langs te komen. We konden dit nu mooi combineren.” Handig met de vertaalapp op haar telefoon communiceert Jolanda met de Oekraïense gasten. De man die met lege handen langsloopt verzekert haar: “Ik vertrouw er op dat mijn vrouw wel kleding voor mij vindt.” 

Dankbaar gaat de groep met een paar kledingstukken per persoon terug naar de pastorie. “Het zijn heel bescheiden mensen, je moet ze iets wel vijf keer aanbieden voordat ze het willen aannemen. En het eerste waar ze om vragen is wifi en werk. Want allemaal willen ze geld verdienen om terug te kunnen keren naar huis.”

Maandag gingen de kinderen naar basisschool De Arke, ze hadden al even kennisgemaakt. “De kinderen krijgen online ook nog huiswerkopdrachten, dat wordt door Oekraïne zelf onderhouden. Eigenlijk net als bij onze kinderen online les in coronatijd. Dus school hoeft niet al het lesmateriaal te regelen. Alle kinderen uit het voortgezet onderwijs volgen ook de online lessen.”

Het kernteam verwacht dat de mensen uit Oekraïne in het dorp een hechte groep gaan vormen. “De families zijn aan elkaar verbonden, ze passen goed bij elkaar ook qua leeftijd van de kinderen. Dan heb je straks een groepje met sociale verbinding dat elkaar steunt. Dat voelt goed. Met elkaar, voor elkaar!”

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 7 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws gisteren
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35