Maaike Prins
Maaike Prins Foto: CDA

Maaike Prins formateur in Opsterland

Nieuws

BEETSTERZWAAG Maaike Prins uit Oentsjerk gaat als formateur de vier Opsterlandse partijen begeleiden die samen een nieuw college van B en W willen vormen. Opsterlands Belang, FNP, PvdA en ChristenUnie starten de onderhandelingen deze week.

Prins is sinds 2015 lid van Provinciale Staten namens het CDA. Ze richt zich vooral op ruimtelijke ordening, wonen en landbouw. Ze was in het verleden ook wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Haar nieuwe rol in Opsterland werd maandag bekend tijdens de raadsvergadering waarin informateur Theunis Piersma zijn eindverslag aanbood. De raadsfracties waren allemaal vol lof over de manier waarop Piersma zijn werk heeft gedaan.

Motivatie vierde wethouder

Wel was er bij de beoogde oppositiepartijen GroenLinks, CDA en VVD verbazing over de motivatie voor de uitbreiding van het college met een vierde partij en de daarmee samenhangende vierde wethouder. “Er wordt gezegd dat wethouders het heel druk hebben, maar dat heb ik de afgelopen vier jaar nooit gemerkt”, aldus Elske Beintema (Groen Links). “Het bestuur wilde vooral uitstralen dat ze zo goed bezig waren.” 

Ook het CDA vindt drie wethouders voldoende. “Dat hat de ôfrûne fjouwer jier ek wol bliken dien. Dy hege wurkdruk ha wy net fernaam. Alle trije wethâlders wolle ek graach troch. Der binne allegear redenen betocht om de fjierde wethâlder goed te praten.”

GroenLinks vindt een vierde wethouder ook niet passen bij de kritische houding die Opsterlands Belang altijd heeft gehad op de omvang van het ambtelijk apparaat. 

Jan van Dalen (Opsterlands Belang) werd ook aangesproken op zijn opmerking in de Sa! dat de kosten van een vierde wethouder wellicht terug zijn te verdienen door contacten met burgers meer bij wethouders dan bij ambtenaren neer te leggen. 

Van Dalen: “In wethâlder wurket folle yntegraler dan in ambtenaar en kin dêrtroch sneller hannelje.” Het CDA wierp nog tegen dat een extra wethouder toch ook ambtelijke ondersteuning nodig heeft. Volgens Van Dalen komt dat terug bij de formatiebesprekingen.

Dualisme

De beoogde oppositiepartijen begrijpen ook niet waarom de vierde partij (ChristenUnie) aan het college wordt toegevoegd terwijl dat getalsmatig voor de meerderheid niet nodig is. Wanda Geertsma: “Het is de afgelopen vier jaar met een krappe meerderheid wel eens spannend geweest. Maar dat is dualisme. Een krappe meerderheid leidt tot goede discussie en betere besluiten.”

De vier beoogde collegepartijen willen een vierde wethouder vanwege de complexiteit van de dossiers die er zijn en die er aan komen, vanwege de werkdruk en vanwege een betere zichtbaarheid in de gemeente.

Meer SA!

Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 2 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk live: Lintjesregen in Opsterland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Opsterlandse pick-up gaat naar Oekraïne Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: de framedrums van Saffraan Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zwembad De Delte opent zaterdag Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 25 apr, 08:20