Afbeelding
Sietse de Boer

Heerenveen: van drie naar vijf wethouders

Nieuws

HEERENVEEN PvdA, VVD, GroenLinks en CDA openen de onderhandelingen om in de gemeente Heerenveen tot een nieuw college te komen. Daarbij wordt uitgegaan van vijf wethouders, blijkt uit het verslag van informateur Ard van der Tuuk.

De nieuwe coalitie bestaat uit de drie partijen die de afgelopen jaren in Heerenveen aan het roer stonden, aangevuld met GroenLinks. De vierde partij is nodig om de meerderheid te halen, die de drie partijen bij de laatste raadsverkiezingen verloor. De nieuwe combinatie heeft 17 van de 31 zetels in de Heerenveense gemeenteraad: PvdA 7, VVD 4, GroenLinks 3 en CDA 3.

Informateur Van der Tuuk adviseert een college met vijf wethouders met daarin twee wethouders van PvdA-huize. De kandidaat-wethouders zijn Jelle Zoetendal en Sybrig Sijtsma (PvdA), Jaap van Veen (VVD), Gerrie Rozema (GroenLinks) en Hedwich Rinkes (CDA). Zoetendal, Van Veen en Rinkes zijn nu ook al wethouder.

Net als in veel andere gemeente klinkt ook in Heerenveen de roep om uitbreiding van het aantal wethouders. Het aantal en de complexiteit van de dossiers die op hun bordje terechte komen vragen daar om. Burgemeester Van der Zwan riep hiertoe ook op omdat hij de afgelopen periode een aantal ‘politieke dossiers’ in portefeuille had die volgens hem niet bij een burgemeester horen te liggen. 

De keuze voor het CDA fronst de wenkbrauwen bij partijen die nu buiten de boot vallen. Het CDA viel bij de verkiezingen namelijk terug van vijf naar drie zetels, ook de VVD verloor. Continuïteit en stabiliteit spelen volgens de informateur een rol om deze twee partijen toch aan boord te houden. Grootste partij PvdA wil graag met GroenLinks als vierde partij, voor VVD was FNP geen optie en D66 toonde zich geen voorstander van uitbreiding naar vijf wethouders. Ook winnaar Heerenveen Lokaal (van één naar drie zetels) schuift niet aan tafel bij de onderhandelingen. De beoogde coalitiepartijen zijn geen fan van de stijl van deze lokale partij. 

Meer SA!

Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 53 minuten geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 4 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00