Raadszaal gemeente Opsterland
Raadszaal gemeente Opsterland Sietse de Boer

Theunis Piersma informateur in Opsterland

Nieuws

BEETSTERZWAAG Theunis Piersma gaat zo snel mogelijk aan de slag als informateur voor de collegeonderhandelingen in de gemeente Opsterland. Opsterlands Belang presenteerde hem woensdagavond als kandidaat tijdens een speciale raadsvergadering waarin de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd. Het voorstel kreeg de steun van de overige zeven fracties.

Piersma was eerder namens de FNP raadslid en wethouder in de gemeente Tietsjerksteradiel. Later werd hij in de vroegere gemeente Wûnseradiel de eerste FNP-burgemeester in Fryslân.

Duiding uitslag

Na de installatie van de raad kregen de acht fracties de ruimte om de verkiezingsuitslag te duiden. Dat bracht veel felicitaties voor de FNP die van één naar drie zetels is gegaan. Ook constateerden meerdere partijen dat lokale/regionale partijen net als overal in het land ook in Opsterland zijn gegroeid.

“De mensen hebben genoeg van de landelijke politiek”, denkt Joke Brouwer (PvdA). “Als de politiek niet is geïnteresseerd in mensen, zijn de mensen niet meer geïnteresseerd in de politiek.” Wanda Geertsma (VVD) wil graag af van het idee dat alleen lokale partijen betrokken zijn bij de lokale vraagstukken. “Dat geldt zeker ook voor alle vertegenwoordigers van de landelijke partijen die in de raad zitten.”

De FNP analyseerde haar eigen winst vooral als ‘in krêftig Frysk lûd’. Volgens fractievoorzitter Harm de Jong heeft Opsterland in de FNP een ‘wachter foar de mienskip en it lânskip’ gekozen.

Andere fracties waren tevreden en dankbaar met het behaalde resultaat. Wel was er veel teleurstelling over de lagere opkomst en deden meerdere partijen een oproep om de komende jaren de politiek dichter bij de kiezer te brengen.

Valse start

Als het aan de grootste partij Opsterlands Belang had gelegen, was de informatieronde al een week eerder begonnen. Fractievoorzitter Jan van Dalen benoemde nogmaals dat er werk genoeg ligt. Hij vond de late afzegging van de eerste ronde gesprekken door CDA, D66, GroenLinks en VVD teleurstellend en hoopt dat geen formatieproces van wij/zij gaat worden.

Bareld van der Meer (CDA) benadrukte nogmaals dat de start van het proces belangrijk is voor het vertrouwen. Hij refereerde aan een motie die vier jaar geleden na de formatie is ingediend waarin meerdere partijen hun ongenoegen over het proces hebben geuit. De motie is destijds niet aangenomen. “Mar it fernuvere ús dat Opsterlâns Belang wer mei deselde nammen kaam.” Opsterlands Belang stelde direct na de verkiezingen het duo Anko Postma en Marcel van Opzeeland voor als informateur. Personen met te weinig afstand tot de Opsterlandse politiek vonden CDA, VVD, GroenLinks en D66. De naam van Theunis Piersma valt veel beter. Elske Beintema (GroenLinks) bedankte Opsterlands Belang voor het snel oppikken van het signaal.

Er werden woensdagavond 20 van de 21 gekozen raadsleden geïnstalleerd. CDA’er Kees Jan Dijk was door ziekte afwezig. Hij wordt in de volgende raadsvergadering alsnog geïnstalleerd.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 8 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport gisteren
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33