Koninklijke onderscheidingen waren er voor vier afscheidnemende raadsleden.
Koninklijke onderscheidingen waren er voor vier afscheidnemende raadsleden. Sietse de Boer

Tien raadsleden nemen afscheid

Algemeen

BEETSTERZWAAG Maar liefst tien van de 21 Opsterlandse raadsleden namen maandagavond afscheid. Ruim negentig jaar raadservaring volgens Burgemeester Ellen van Selm. “Doorstroming is goed, maar nu neemt wel heel veel kennis afscheid.” Vier vertrekkende raadsleden werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Van Selm had voor alle afscheidnemende raadsleden een persoonlijk woord en na het overhandigen van bloemen en het beeldje van de Appèlmeester volgde van alle tien een dankwoord. Vaak met een boodschap voor toekomstige raadsleden.”Lústerje nei de boarger”, hield Henk Hoen (BAS) de aanwezigen voor. Anderen zouden in vergelijkbare woorden die oproep ondersteunen. 

Twee van de afscheidnemende raadsleden waren graag doorgegaan. Jaco de Jong (Opsterlands Belang) moest na acht jaar plaatsmaken, dankzij zetelverlies van zijn partij. Hij kwam in 2014 op 23-jarige leeftijd als jongste in de raad. Ook Marco Veenstra (D66) had als nummer twee op de lijst gehoopt op een verlenging van zijn nog korte tijd in de raad. D66 bleef echter op één zetel steken. 

Vier onderscheidingen

Acht raadsleden stonden op eigen verzoek niet meer op de lijst of op niet verkiesbare plekken. Voor vier raadsleden was er een Koninklijke onderscheiding. Raadsleden komen, wanneer ze dat willen, daarvoor in aanmerking na twaalf jaar raadslidmaatschap. Het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau was weggelegd voor Gerrit Weening (ChristenUnie), hij zat twintig jaar in de raad. 

Een onderscheiding was er ook voor Jan Harmsma (PvdA), hij zat met tussenpozen drie keer in de raad, twee keer moest hij even op het wachtbankje zitten. Hij verraste de raad bij zijn afscheid door het lied ‘De Enkeling’ van Jules de Corte live a capella te zingen. Marcel van Opzeeland (Opsterlands Belang) was dertien jaar raadslid en werd daarmee onderscheiden. Het vierde ‘lintje’ ging naar Roel Vogelzang (PvdA) die acht jaar raadslid was, maar eerder ook in de Provinciale Staten zat en tal van andere maatschappelijke bestuurlijke functies vervulde. 

Ook voor Harm Meijer (Opsterlands Belang). Sjors Veenstra (CDA) en Wietze Kooistra (CDA) zit het raadswerk er op. Kooistra begon in 1994 als raadslid, werd in 2006 wethouder en keerde in 2018 terug in de raad. “Yn de ried fan 21 kinne je fan 20 minsken wat leare. Hoe’t it moat, hoe’t it ek kin of hoe’t it net moat. At je leare wolle en goed oplette, kin elk in goed riedslid wurde.”

Woensdag 30 maart worden de 21 leden van de nieuwe Opsterlandse gemeenteraad geïnstalleerd. 

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 22 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws gisteren
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen gisteren
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws gisteren
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15