Sociaal domein
Sociaal domein BEETSTERZWAAG 9-12-2021 Sociaal Domein

Mienskip praat mee over beleid

Nieuws
Niet alleen beleidsstukken achteraf becommentariëren, maar ook vooraf al meepraten bij het op stellen van dat beleid. Zo zien wethouder Libbe de Vries en voorzitter Evert Jan Regelink de rol van de Opsterlandse Adviesraad Sociaal Domein. “In moai foarbyld fan it fan ûnderop belûken fan de mienskip.”
De Adviesraad Sociaal Domein bestaat uit veertien vrijwilligers die gevraagd en ongevraagd advies mogen geven op alle onderwerpen die binnen het Sociaal Domein spelen. Dat gaat niet alleen over de Wmo, maar bijvoorbeeld recent ook over toenemende verantwoordelijkheid van de gemeente op het terrein van de inburgering. Bij dat laatste onderwerp komt ook de manier van werken goed naar voren. De Adviesraad wachtte niet tot het hele beleidsstuk klaar was. “Wy ha de ambtner frege wêr at de pinepunten noch leine. Welke dilemma’s der noch wiene”, vertelt voorzitter Evert Jan Regelink. “Dan kinne wy dêroer fuort meitinke en advys jaan.”
Dit past helemaal in het straatje van wethouder Libbe de Vries. Ook bij het schrijven van het Preventieakkoord, eerder dit jaar, is een dergelijke werkwijze gevolgd. “Sa meitjes je optimaal gebrûk fan de kunde dy’t der yn de mienskip is.” De Vries schuift zelf ook een paar keer per jaar aan bij overleg van de Adviesraad.
De Adviesraad Sociaal Domein kwam tot stand na een fusie van de Wmo-adviesraad (met vooral deskundigen) en de CUMO cliëntenraad (met vooral cliënten). De Vries: “Der kamen yn it ferline dan twa advyzen oer itselde belied. Dat wie wol ris lestich. Dit wurket better.”
De adviesraad is opgedeeld in drie werkgroepen met ieder een eigen vakgebied: ouderen, jeugd en participatie. De leden reageren niet alleen op initiatieven vanuit het gemeentehuis, ze gaan ook zelf op pad om met deskundigen in het veld te praten. Regelink: “It giet dan net oer individuele cliënten, mar bygelyks wol oer soarchmeiwurkers dy’t in goed byld ha fan hoe’t it belied yn de praktyk útpakt.”
Daarnaast heeft de adviesraad ook een eigen agenda voor de langere termijn, met bijvoorbeeld laaggeletterdheid en eenzaamheid als onderwerpen. “Dan noadigje wy sels in sprekker út om yn petear te gean. At wy dan miene dat wy in advys jaan moatte oan de wethâlder, dan dogge wy dat.”
De nieuwe werkwijze bevalt De Vries en Regelink goed. Al beseffen ze ook beide dat ze het evenwicht goed in de gaten moeten houden. Want de Adviesraad praat nu mee over de totstandkoming van het beleid om er daarna nog eens een commentaar of advies richting de gemeenteraad over te geven. Het gevaar van de slager die zijn eigen vlees keurt ligt op de loer. De Vries: “Wy witte dat ek fan elkoar, dat is dus altyd in oandachtspunt. It is in wurkwize yn ûntwikkeling.”
Evert Jan Regelink vindt het geweldig dat er zo’n grote groep vrijwilligers is die in hun vrije tijd zich wil inspannen voor dit ingewikkelde beleidsterrein. “Dat seit wat oer hoe’t dizze minsken belutsen binne.” De Adviesraad Sociaal Domein heeft nog plek voor een of meer nieuwe leden. Belangstellenden kunnen zich melden op adviesraad.opsterland@gmail.com. adviesraadsociaaldomeinopsterland.nl

Meer SA!

Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 7 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geert Lourens van der Zwaag Cultuur 8 uur geleden