Afbeelding
alde slus

De Alde Slûs: van café naar vijf woningen

Nieuws

JUBBEGA Wat eens Café De Alde Slûs was, is in de loop van volgend jaar omgebouwd tot een complex van vijf huurwoningen. Jurre Bleekemolen en zijn schoonvader André Kruit uit het Noord-Hollandse Beets kochten het voormalige café, ze bereiden nu de interne sloop voor. 

De toog in de grote zaal, het podium, het café. Het zit allemaal nog in Café De Alde Slûs op de hoek van de P.W. Janssenweg en de Siemen Brinksmaweg. Maar niet lang meer. De ruimtes zijn verder leeg. Jurre Bleekemolen is bezig om de interne sloop voor te bereiden. “Ik haal het elektrisch en dergelijke nu weg, zodat we straks met de familieleden aan de slag kunnen. Dit project wordt echt een familiedingetje, we vinden het leuk om dat samen op te pakken.” Jurre was vorig jaar in de omgeving op vakantie en ontdekte toen dat het café te koop stond. In Noord-Holland heeft hij een kantoor dat projectontwikkelaars en bouwers ondersteunt bij bouw- en omgevingsvergunningen. “We zijn veel bezig met de transformatie van voormalige kantoren, cafés, bedrijfspanden en scholen naar woonbestemmingen. Dus past dit project helemaal in ons straat-je. Het is een mooi avontuur.”

Zich oriënterend op de mogelijkheden van het pand, ontdekte Jurre de nieuwe centrumvisie Jubbega. Hierin krijgt de brug over de vaart een opwaardering, maar er is ook aandacht voor het opknappen van markante panden in het centrum. “Daar zagen wij kansen. Als we daarop inspelen, dan moet de gemeente Heerenveen ook wel enthousiast zijn. Tot nu lijkt dat ook het geval, al zijn de benodigde vergunningen nog niet verleend. Het plan is de welstandscommissie nog niet ongeschonden gepasseerd. Op de locatie zit geen woonbestemming, dat moet ook nog worden aangepast.

Huurwoningen

Tijdens het evenement ‘Iepen Jobbegea’ presenteerden Jurre en André hun plannen aan het dorp. Een plan om een deel van het pand te reserveren voor horeca hebben ze laten varen. “Wij hebben de indruk dat Jubbega meer zit te wachten op extra woningen dan op extra horeca.” Het plan gaat uit van vijf eengezinswoningen van ieder circa honderd vierkante meter oppervlakte. Het gaat om huurwoningen in de vrije sector. Twee woningen krijgen de gevel aan de P.W. Janssenweg, de andere drie kijken uit op de vaart. Alle vijf woningen hebben een beneden- en een bovenverdieping en beschikken over drie slaapkamers. Bij de verbouw willen de initiatiefnemers het aanzicht van het pand zoveel mogelijk in ere houden. Een deel van het pand aan de achterzijde wordt gesloopt, om plaats te maken voor tuin. Jurre en André kochten niet alleen het café, maar ook het perceel met de overwoekerde voormalige cafetaria aan de Brinksmaweg. Ze delen deze grond met de buurman. Jurre verwacht dat de interne sloop circa drie maanden in beslag neemt. “Dat moet op vrije dagen en in de weekenden.” Daarna volgt de verbouw. In de huidige planning zijn twee van de vijf woningen eind dit jaar klaar, de anderen volgen in 2023.

Meer SA!

Afbeelding
RWF wint, maar spanning onderin 3B blijft Sport 7 uur geleden
Dochter Hilda en mem Lutske de Jong.
'Mem Lutske is fan kop derfoar' Nieuws 12 uur geleden
Dochter Rianne en mem Sienie Jeensma.
Bij mem Sienie ga je nooit met lege handen naar huis Nieuws 15 uur geleden
Langezwaag vecht zondag in het thuisduel tegen THOR tegen degradatie.
Louter nog 'finales' voor Langezwaag Sport 10 mei, 17:01
Afbeelding
55ste Lintjoserie in Oldeberkoop Sport 10 mei, 14:39
Afbeelding
Webinar: waarom nu een woning kopen? Nieuws 10 mei, 13:40
Afbeelding
'Gewoon Esther' Column 10 mei, 12:46
Redmar de Jager en  de 666 eieren voor Pene Corrida
Geen wens is te gek voor Redmar en zijn collega's Nieuws 10 mei, 10:21