Afbeelding

‘Dodo van Haska’ krijgt eigen compositie

Cultuur

URETERP De legende van Dodo van Haska in Bakkeveen en omgeving vormde de inspiratiebron voor componist Arend Gerds. Het resultaat is een muzikaal werd dat komend voorjaar tijdens het 26e Gouden Spiker Festival in Ureterp een verplicht werk is voor de 4e divisie Brassbands.

De Stichting Culturele Activiteiten Opsterland (SCAO) heeft de compositieopdracht verstrekt. Gerds: “De organisatie heeft mij gevraagd om dit verhaal over Dodo van Haska om te zetten in muziek. Ik ben op ontdekkingsreis geweest in Friesland, om de plaatsen waar Dodo van Haska leefde met eigen ogen te zien en me te laten inspireren. Dodo van Haska had een bijzonder leven, volgens de verhalen vol wonderbaarlijke genezingen, visioenen en voorspellingen. In de compositie probeer ik elementen hiervan terug te laten komen, maar ook zijn leven in het klooster Mariëngaarde in Hallum, zijn leven in de uithof te Bakkeveen en de kluizenarij in de Haske. In het werk zijn ook melodieën te horen uit de tijd van Dodo van Haska (Perotinus, Hildegard von Bingen). Ze vormen de basis van dit muzikale verhaal. Het is bijzonder om zo’n historische figuur vast te mogen leggen met muziek.”

Voorzitter Heleen Talman van het Gouden Spikerfestival is trots op het resultaat. “Het is een waardevolle aanvulling op het repertoire voor deze divisie én we leggen een prachtig historisch verhaal vast met muziek. Ik denk dat de brassbands veel plezier gaan beleven aan dit nieuwe muziekstuk.”

Durk Lautenbach en Bienze IJlstra kiezen jaarlijks de verplichte werken voor het Gouden Spiker Festival. Lautenbach: “Voor ons als selectiecommissie is het belangrijk om er voor te waken dat ieder orkest in de divisie het nieuwe werk kan spelen. Dat is bij het werk van Arend heel goed gelukt. Het is een uitdagend werk, voor iedere vierde divisie club.” Volgens Bienze IJlstra is er voor elke muzikant genoeg te doen. “De moeilijkheidsgraad moet gelijkwaardig verdeeld zijn over alle secties. Oftewel: iedereen moet aan de bak. Het is erg mooi dat de SCAO een inspanning levert om het repertoire voor de lagere divisies uit te breiden. Op deze manier krijgen componisten uit Nederland ook een podium.”

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34