De Koperbende speelde ook op het Gouden Spiker Festival.
De Koperbende speelde ook op het Gouden Spiker Festival. Foto: Sietse de Boer

Spanning en genieten op 25e Gouden Spikerfestival

Cultuur

Veel blije gezichten, zaterdag in MFC De Wier in Ureterp bij de 25e editie van het Gouden Spiker Festival. Begrijpelijk, want de viering van een kwarteeuw muziekfestivals liet door corona twee jaar op zich wachten. Voorzitter Heleen Talman van de organiserende Stichting Culturele Activiteiten Opsterland weet nog goed hoe groot de teleurstelling begin 2020 was toen er een streep door het muziekevenement ging.

“Wy ha doe sels, foar it regear op, de kar makke om it festival net te hâlden. Dat wie in dreech en pynlik beslút,” aldus Talman. De muziekwereld heeft door corona een moeilijke periode achter de rug. Niet repeteren of optreden, musiceren op anderhalve meter. “It wie neat wurdich.” Muzikanten, maar ook dirigenten haakten af. Gingen op zoek naar andere vrijetijdsbestedingen, of vonden de tijd die vrijkwam wel lekker. Nu de restricties zijn opgeheven, kan het weer. “Gelokkich. It is moai dat wy wer orkesten ûntfange meie en muzikanten optrede kinne. Hja ha wer in doel, in reden om harren ynstrumint út de koffer te heljen. Je presintearje oan it publyk, spylje foar in folle seal. Dat ha de minsken mist. Je sjogge it by de optredens, dit is wêrfoar’t sy ea foar muzyk keazen ha.”

Bestaansrecht

Het Gouden Spiker Festival heeft na 25 jaar nog volop bestaansrecht, stelt Talman. Voor orkesten in hogere regionen zijn er concoursen en festivals genoeg. Specifieke podia voor kleinere of beginnende orkesten zijn dun gezaaid. Dankzij het Gouden Spiker Festival krijgen brassbands aan het begin van de muzikale ladder de kans hun kunsten aan het publiek te vertonen. De opzet is in een kwart eeuw amper veranderd. Laagdrempelig en toegankelijk blijven sleutelbegrippen. Muzikanten moeten in een veilige omgeving kunnen musiceren. Het is de reden waarom de vakjury geen puntentelling hanteert. “Sifers binne hurd”, legt Talman uit. “De dielnimmers fine it spannend om op it poadium te stean, stelle harren kwetsber op. Dan wolle je net ôfrekkene wurde op in fiifke of seiske.” Bij het Gouden Spiker Festival is geen ruimte voor harde jurycommentaren. Kritiek moet positief en opbouwend zijn en de deelnemers houvast en tips bieden voor het verdere verloop van de muzikale carrière. Natuurlijk zijn er aan het eind van de dag winnaars, maar het draait niet alleen om winst. Beter worden, genieten van muziek maken en genieten van andermans muziek is eveneens belangrijk.

Minder deelnemers

De formule wordt gewaardeerd, want het festival kent veel vaste deelnemers. “Dan dogge je wat goed”, aldus Talman. Het festival heeft een naam opgebouwd en is volgens Talman een van de grootste muziekfestivals van Nederland voor brassbands en fanfares. De deelname is dit jaar wel minder. Normaliter zijn er verdeeld over twee dagen wel zestig deelnemers. “Dat helje wy no net, noch in gefolch fan corona.” Als de dag zaterdag ten einde loopt, is Heleen Talman dik tevreden. “De minsken foenen it spannend, mar hiene der sa’n nocht oan. De bern stiene letterlik en figuerlik te stuiterjen op it poadium. Doe’t fannemoarn de earste akkoarden klonken, krige ik pikefel, sa moai fûn ik it dat wy wer los koenen.” De publieke belangstelling was zaterdag uitstekend en ook de livestream werd volgens Talman goed bekeken.

Voorzitter Jetty Dijkstra van Brassband Opsterland die met soliste Esther Valk (cornet) een derde prijs in de wacht sleepte, is ronduit lovend. “In prachtige dei. Sa moai dat wy wer spylje kinne. It poadium opstappe wie efkes spannend, mar dêrnei wie it genietsjen.” Het tweede weekend van het Gouden Spiker Festival staat gepland voor 14 en 15 mei.

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 50 minuten geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur gisteren
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37