Afbeelding

21 Fanfares op 21e Gouden Spiker Festival

Cultuur

Amateurmuziek
Het Gouden Spiker Festival is het muziekfestival bij uitstek waar de amateurvereniging in de 5e, 4e en 3e divisie terecht kunnen. Maar liefst 50 orkesten verzorgden een concertoptreden in april en mei. Brassbands, fanfares maar ook jeugdorkesten en incomplete orkesten namen plaats op het podium: al met al kwamen er ruim 2.000 muzikanten naar Ureterp. Daarnaast waren er meer dan 50 kinderen die deelgenomen hebben aan de Byspikerdei, de muziekdag voor de jeugd tot 15 jaar.

Uitslagen
In de 5e divisie fanfare betraden 13 deelnemers het podium. Crescendo uit Hijum/Finkum (Gouden Spiker), Concordia uit Drachten (Sulveren Spiker) en Excelsior uit Oudebildtzijl (Brúnzen Spiker) vormden samen de top drie. Speciale vermelding voor bugel blazer Hendrik Leegstra van Ons Genoegen uit De Westereen. Hij imponeerde de jury met zijn fraaie spel en won de solistenprijs.

Afgelopen zaterdag was MFC De Wier weer de concertlocatie voor het Gouden Spiker Festival. Dit muziekfestival voor amateurorkesten trekt ieder jaar vele muzikanten naar Ureterp. Dit jaar streden 21 fanfares in de 5e, 4e en 3e divisie mee om de Gouden Spiker Bokaal. Kers op de taart was het galaconcert door koperensemble Koperguod met als gastsolist de Italiaanse Omar Tomasoni, trompettist van het Concertgebouw Orkest.


In de 4e divisie vielen de volgende orkesten in de prijzen: Excelsior uit Scharnegoutum (Gouden Spiker) Nij Libben uit Witmarsum (Sulveren Spiker) en naar De Woudklank uit Noordwolde (Brúnzen Spiker). Dirigent Meine Verbeek won met Excelsior Scharnegoutum ook nog eens de prijs voor het verplichte werk. Een prachtig optreden, dat werd beloond met een prachtig resultaat!
 

De 3e divisie had drie deelnemers. De jury had een moeilijke taak met deze drie orkesten, waarvan het niveau erg aan elkaar gewaagd was. Het werd een nek aan nek race. Winnaar van de Gouden Spiker Bokaal voor het overall programma werd Stêd Sleat onder leiding van dirigent Durk Krol. De juryleden waren onder de indruk van de klank van het orkest en de uitvoering en samenstelling van het totaalprogramma.

De complete uitslag staat op www.goudenspikerfestival.nl.  

Gastsolist Omar Tomasoni
Iedere festivaldag wordt afgesloten met een galaconcert. Koperensemble Koperguod verzorgde met haar dirigent Andries Kramer ditmaal een prachtig programma als afsluiter van de fanfaredag. Gastsolist tijdens deze avond was Yamaha Artiest Omar Tomasoni. Deze 31-jarige Italiaan voert sinds 2,5 jaar de trompetsectie aan van het Concertgebouw Orkest. Een fenomenale muzikant, wiens optreden enorm werd gewaardeerd in een bomvolle concertzaal in MFC De Wier.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 18 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 21 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 21 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 21 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09