Afbeelding

Dekens van verleden, heden en toekomst in kerkje Kortezwaag

Cultuur

GORREDIJK Vanaf zaterdag 28 mei toont schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen haar bijdrage aan het Arcadia-project Stroomopwaarts in de Mariakerk in Kortezwaag. Van 14.00 tot 17.00 uur is er een meet & greet, waarin de kunstenaar zelf uitlegt hoe haar kunstwerk tot stand is gekomen. 

Het project Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost-Friesland waaronder Museum Opsterlân. Sanne woont in Amsterdam, maar groeide op in Opsterlân. Vanuit Museum Opsterlân werkte ze als artist in residence aan haar reflectie op het verleden en de toekomst van het landschap tussen Beetsterzwaag, Tijnje en Bakkeveen. 

De huidige expositie in het museum (kaarten van Opsterland uit Tresoar) bracht haar op het idee alternatieve kaarten van het gebied te maken, waarin verhalen uit die regio zijn vertaald in textiel. Ze besloot het landschap als een lappendeken te benaderen. Een quilt is een product van armoede en hergebruik en wordt doorgegeven. Dat past bij de geschiedenis van de streek. 

Sanne riep mensen op lappen te brengen in haar lievelingskleur: rood. De kleur van liefde, van gevaar en van het socialisme. De stukjes stof vertellen allemaal verhalen van de gevers. Het resultaat zijn drie dekens waarin verleden-heden-toekomst met elkaar in verband worden gebracht. Sanne is ook schrijver en onderzocht de toponiemen van de dorpen. Hiermee voegt ze een extra laag betekenis toe aan de lappentekeningen. 


Bijschrift - Credit

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 7 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 10 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 18 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 22 uur geleden