kortezwaag
kortezwaag

‘Kortezwaag kan in 2023 los’

Algemeen

BEETSTERZWAAG Als alles volgens plan verloopt, gaat de vernieuwbouw van sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk in maart 2023 feestelijk van start. Wethouder Anko Postma gaf maandagavond direct toe dat dat de door het college gepresenteerde marsroute een optimistische procesplanning is. Roel Vogelzang van coalitiepartij PvdA vindt het eerder een schoolvoorbeeld van wishfull thinking. Meer partijen worstelen met de tijdsdruk.   

Nadat het plan van de mienskip van Gorredijk voor de toekomst van Kortezwaag op 14 februari sneuvelde, gaf de Opsterlandse gemeenteraad het college van B en W opdracht om zo snel mogelijk een routekaart op te stellen voor een realistisch plan voor de vernieuwbouw van een nieuwe sporthal in Kortezwaag. Drie dagen later lag dit plan al op tafel in een gesprek met de exploitant en enkele gebruikers van het sportcentrum. “Een lang, lastig en heftig gesprek”, volgens wethouder Anko Postma. “Maar we hebben samen de conclusie getrokken dat de gemeente de regie neemt, in het besef dat het voor betrokken partijen tijd kost om de route te wijzigen.” 

Het college vraagt de raad nu om in te stemmen met de procesplanning en in april een raadsconferentie te organiseren waarin de raad haar eigen kaders voor het plan kan geven. Postma kondigde de raad hiermee te willen helpen door namens het college met een voorzet aan kaders te komen. Bovendien zei hij toe dat de raadsconferentie een openbare bijeenkomst wordt, waar ook de gebruikers van Kortezwaag bij aanwezig kunnen zijn. Het CDA drong aan om de in de raadsconferentie opgestelde kaders later in een raadsvergadering ook formeel vast te stellen. “Wij hebben wel moeite met deze onrealistische planning. En als we hiermee akkoord gaan, leggen we onszelf dan vast?”, vroeg Sjors Veenstra zich af. Tussen de regels door klonk de angst dat wanneer een kritische vraag van de raad tot vertraging leidt, de raad dit in de schoenen geschoven krijgt. Postma verzekerde de raadsleden dat hun positie niet op slot wordt gezet. 

De krappe planning leidde tot meer opmerkingen. “Snelheid liket wol in doel op sich”, aldus Harm de Jong (FNP). “Soarchfâldigens moat foarop stean.” Tegelijkertijd geeft de krappe tijdsplanning wel de urgentie van het plan aan, vonden anderen. “Der sit tiidsdruk op”, aldus Willemijn Bruining (Opsterlands Belang). “Dat fertsjinnet De Gordyk ek.” Ook Wanda Geertsma (VVD) vindt het gevoel van urgentie dat er nu is een positieve uitkomst van de discussie van de afgelopen maanden. “Ik wil het hele proces nog wel eens evalueren. Het zou een gemiste kans zijn wanneer we daar geen lessen uit trekken.” Volgende week maandag neemt de raad een besluit over het raadsvoorstel.

Het college van B en W wil rond Kortezwaag verder met een raadsbesluit van 11 maart 2019 waarin de raad besloot de bestaande sporthal Kortezwaag te renoveren en uit te breiden. In 2015 nam de raad al een voorbereidingskrediet aan voor de realisatie van een nieuwe hal. Hiervan is nog ruim twee miljoen euro van beschikbaar. Meerdere partijen vroegen ook naar de positie van zwembad De Delte in dit plan. Postma kondigde aan dat het college volgende week een werkconferentie met het zwembadbestuur heeft gepland. Eerder kondigde het bestuur van De Delte aan te denken aan opstappen wanneer er niet snel duidelijkheid komt over de toekomst van het vrijwilligersbad. 

Meer SA!

Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04
Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 21 mei, 15:39