Afbeelding

Vakantiewoning of bedrijfspand kopen?

Column

Heeft u het voornemen om een vakantiewoning aan te schaffen? Dan is het verstandig om, met het oog op de verhoging van het tarief van de overdrachtsbelasting, de eigendomsoverdracht nog voor het einde van dit jaar te laten plaatsvinden.

 Volgens het belastingplan gaat het tarief van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 van 8 naar 10,1 procent, een verhoging van 2,1 procent. Dit tarief is van toepassing op (vakantie-)woningen die voor de nieuwe eigenaar niet het hoofdverblijf worden. Ook voor andere gebouwen, niet zijnde woningen (bedrijfspanden), gaat dit tarief gelden.

Het kopen van een vakantiewoning kent in Nederland dezelfde regels als het kopen van een gewoon huis. Als je een vakantiewoning koopt, moet je wel onderzoeken of er geen gebreken zijn. Een bouwkundig onderzoek laten verrichten is dan nooit weg.

Bij het kopen van een vakantiewoning kunnen weer andere specifieke aspecten spelen. Koop je een woning in volle eigendom of heb je de woning op andermans grond? Huur je de grond of is er sprake van een erfpachts- of opstalrecht? Mag je in de vakantiewoning permanent wonen? 

Het kan ook zijn dat je een gewone woning wilt kopen om deze als vakantiewoning te gaan gebruiken. Verstandig is om dit vooraf bij de betreffende gemeente uit te zoeken. Voor elke constructie gelden weer andere regels. Laat je hierover door een notaris informeren. 

Zou u het een geruststellende gedachte vinden om vóór het tekenen van de koopovereenkomst een second opinion van een notaris te krijgen? U bent bij ons van harte welkom!

Hendrik Helmer

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 4 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 9 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05