Afbeelding
column hypotheekhouse

Een nieuw jaar …

Column
Een gelukkig en fijn, maar bovenal gezond 2022! Hopelijk kunnen we de Covid-perikelen een beetje achter ons laten. De belangrijkste ontwikkelingen op het terrein van de hypotheken op een rijtje.
De grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt naar een maximale koopsom van 355.000 euro. Over het algemeen kan je iets meer lenen dan in 2021. Voor NHG-hypotheken tot 90% van de marktwaarde accepteert een aantal geldverstrekkers een fors goedkopere desktoptaxatie (65 euro) in plaats van een reguliere taxatie (650 euro). De fiscale bijtelling over de WOZ-waarde daalt van 0,5% naar 0,45%; dit leidt waarschijnlijk niet tot een lagere bijtelling door de verwachte verhoging van de WOZ-waarde.
De eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting blijft vooralsnog gehandhaafd, dat scheelt toch 2% over de koopsom! De belastingvrij te schenken jubelton blijft, mits gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of aflossing van een hypotheek. Voor inkomens in de hoogste belastingschijf wordt de maximale aftrek verlaagd naar 40%, in 2023 daalt deze verder naar het percentage van de tweede schijf 37,05%. De fiscale renteaftrek blijft de komende vier jaar vooralsnog ongewijzigd. De woningmarkt blijft voorlopig oververhit. Hopelijk zorgt de geplande nieuwbouw in Gorredijk voor doorstroming, meer keuze en dus enige normalisatie. Zolang de rente laag blijft, zoals geleerden voorspellen, en het aanbod schaars, blijven de prijzen stijgen. Naar verwachting dit jaar met circa 15%! Deze stijging bijbenen door verder te sparen, vraagt om het opzij leggen van heel veel geld. Mijn advies: wacht niet op betere tijden. Laat ook nu je woon- en leefwensen leidend zijn. Ook jouw droomwoning komt een keer voorbij. Ga ervoor!
Christiaan Schipper Hypotheekhouse Gorredijk 

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 9 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 16 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 16 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32