Afbeelding

Fr11slân door de ogen van Vermeer

Algemeen

HEERENVEEN Kunstenaarsechtpaar Gabriëlle Westra en Randolph Algera van Galerie Autrevue exposeert van 1 september tot en met 29 oktober in het Vermeer Centrum Delft. Ze tonen Elfstedenkunst, à la Vermeer, in een innovatieve setting en in samenwerking met de community (mienskip). 

Het art- en community project ‘Fr11slân door de ogen van Vermeer’ wordt op 1 september (15.00 uur) geopend door Sybrand Haersma van Buma, de burgemeester van Leeuwarden, samen met Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, Herman Weijers, directeur van het VCD en de kunstenaars zelf. Verder is er een delegatie van diverse Friese gemeenten bij de opening aanwezig. Later in 2023/2024 gaat de expositie naar de Friese Elfsteden, vaak gecombineerd met lezingen en stadswandelingen.

2023 is uitgeroepen tot het jaar van Vermeer. De beeldend kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolph Algera uit Heerenveen verzorgen als duo een expositie in het Vermeer Centrum in Delft waar jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers langskomen, een ideale kans om Fryslân te promoten vinden ze.

Het kunstenaarspaar geeft een innovatief beeld van de Elfsteden in de stijl van Vermeer. “We pretenderen niet de nieuwe Vermeer te zijn, maar filosoferen over de vraag hoe het zou zijn als Vermeer nu of over vijftig jaar in Friesland gewoond had. Dat is de spannende ontdekkingstocht die wij gaan visualiseren.” Ze maakten elf kunstwerken: vijf stadsgezichten door Randolph, vijf portretten door Gabriëlle en een duo-schilderij van een stadsgezicht gecombineerd met een portret. Kortom, het wordt ‘Fr11slân, gezien door de ogen van Vermeer’. 

Gemeenten, burgemeesters en wethouders van cultuur zijn aangeschreven om buurten en bewoners aan te dragen voor dit project. De kunstenaars bezochten en interviewden vervolgens buurten en modellen om zo ideeën voor een setting van het schilderij te krijgen. “In de stijl van Vermeer, maar ook in de stijl van ons als kunstenaars, klassiek maar ook met bijvoorbeeld steampunk elementen. We willen het gewone leven in de Friese 11 steden een kunstzinnige waarde te geven.” Het geheel is te volgen via autrevue-evenementen.com met de updates bij het blog.

Meer SA!

Dochter Rianne en mem Sienie Jeensma.
Bij mem Sienie ga je nooit met lege handen naar huis Nieuws 1 uur geleden
Langezwaag vecht zondag in het thuisduel tegen THOR tegen degradatie.
Louter nog 'finales' voor Langezwaag Sport 16 uur geleden
Afbeelding
55ste Lintjoserie in Oldeberkoop Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Webinar: waarom nu een woning kopen? Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
'Gewoon Esther' Column 21 uur geleden
Redmar de Jager en  de 666 eieren voor Pene Corrida
Geen wens is te gek voor Redmar en zijn collega's Nieuws 23 uur geleden
De Grevensmolen in Vegelingsoord.
Molendag in teken van werk van Luitje de Goed Cultuur 9 mei, 13:50
Afbeelding
Computer says 'No'... Column 9 mei, 12:44