Afbeelding

Bijna 3.700 handtekeningen voor behoud Lomanhuis

Algemeen

BEETSTERZWAAG De online petitie voor het behoud van het Lomanhuis in Beetsterzwaag is 3.263 keer ondertekend. Daarnaast zetten 416 mensen fysiek een handtekening om het historische pand aan de Hoofdstraat te behouden. De initiatiefnemers tot de actie overhandigden de handtekeningen maandagavond aan de Opsterlandse gemeenteraad. 

Volgens woordvoerder Lieuwe Krol is dit grote aantal tekenend voor de zorgen die er breed in Beetsterzwaag en omgeving leven over hoe de gemeente Opsterland met cultureel erfgoed om gaat. “Het Lomanhuis is dan wel geen monument, maar staat wel al jaren op een inventarisatielijst van monumenten. Wij zijn verontwaardigd dat alleen een sloopmelding dan toch voldoende kan zijn om dit huis te slopen. Maak eens haast met een gemeentelijke monumentenlijst. Sloop dreigt in Beetsterzwaag voor meer karakteristieke panden, waaronder wat in het dorp de schoolmeesterswoning wordt genoemd. Die is ook nodig voor het bouwplan van appartementen dat is gepresenteerd.” 

Volgens Krol staat kunstenaar Jan Loman nog steeds volop in de belangstelling, onder andere bij de vele historische wandelingen door het dorp. “Meerdere organisaties binnen en buiten het dorp hebben in verleden al zorgen geuit over verpaupering van het pand. Er is vaker dan eens gezegd dat het aanzicht van het pand zou worden behouden bij de ontwikkeling van verdere plannen.” 

Krol zegt hoop te putten uit een gesprek dat wethouder Anko Postma nog met de eigenaar wil voeren. “Wij hopen dat dit linksom of rechtsom iets oplevert. Wees trots op ons cultureel erfgoed en handel daarnaar.”

Het huis van kunstenaar Jan Loman staat al sinds 2006 leeg. Projectontwikkelaar Baarsma heeft aangekondigd op dit deel van de Hoofdstraat een complex met veertig appartementen te willen bouwen. 

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 17 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36