Afbeelding

Bijna 3.700 handtekeningen voor behoud Lomanhuis

Algemeen

BEETSTERZWAAG De online petitie voor het behoud van het Lomanhuis in Beetsterzwaag is 3.263 keer ondertekend. Daarnaast zetten 416 mensen fysiek een handtekening om het historische pand aan de Hoofdstraat te behouden. De initiatiefnemers tot de actie overhandigden de handtekeningen maandagavond aan de Opsterlandse gemeenteraad. 

Volgens woordvoerder Lieuwe Krol is dit grote aantal tekenend voor de zorgen die er breed in Beetsterzwaag en omgeving leven over hoe de gemeente Opsterland met cultureel erfgoed om gaat. “Het Lomanhuis is dan wel geen monument, maar staat wel al jaren op een inventarisatielijst van monumenten. Wij zijn verontwaardigd dat alleen een sloopmelding dan toch voldoende kan zijn om dit huis te slopen. Maak eens haast met een gemeentelijke monumentenlijst. Sloop dreigt in Beetsterzwaag voor meer karakteristieke panden, waaronder wat in het dorp de schoolmeesterswoning wordt genoemd. Die is ook nodig voor het bouwplan van appartementen dat is gepresenteerd.” 

Volgens Krol staat kunstenaar Jan Loman nog steeds volop in de belangstelling, onder andere bij de vele historische wandelingen door het dorp. “Meerdere organisaties binnen en buiten het dorp hebben in verleden al zorgen geuit over verpaupering van het pand. Er is vaker dan eens gezegd dat het aanzicht van het pand zou worden behouden bij de ontwikkeling van verdere plannen.” 

Krol zegt hoop te putten uit een gesprek dat wethouder Anko Postma nog met de eigenaar wil voeren. “Wij hopen dat dit linksom of rechtsom iets oplevert. Wees trots op ons cultureel erfgoed en handel daarnaar.”

Het huis van kunstenaar Jan Loman staat al sinds 2006 leeg. Projectontwikkelaar Baarsma heeft aangekondigd op dit deel van de Hoofdstraat een complex met veertig appartementen te willen bouwen. 

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 11 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 14 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 22 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 1 mei, 04:55