Een impressie van het appartementencomplex aan de kop van de Hoofdstraat in Beetsterzwaag.
Een impressie van het appartementencomplex aan de kop van de Hoofdstraat in Beetsterzwaag. Impressie Van Manen en Zwart Architecten.

Lomanhuis wijkt voor appartementen (update)

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het Lomanhuis aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag moet wijken voor een plan met veertig appartementen dat Bouwgroep Dijkstra Draisma ontwikkelt voor pandeigenaar Baarsma Holding. Inwoners van Beetsterzwaag proberen de sloop van het karakteristieke pand te keren. 

Met bouwhekken en grote protestspandoeken vestigden bewoners en belangengroepen uit Beetsterzwaag vrijdag de aandacht op het pand dat al sinds 2006 leegstaat. Het is het voormalige woonhuis en atelier van kunstenaar Jan Loman. In Beetsterzwaag gaan al jaren geluiden op om voor het pand een nieuwe bestemming te vinden, ter nagedachtenis aan Loman en tot behoud van het karakteristieke pand. Erfgoedvereniging Heemschut klopte al eens bij de gemeente Opsterland aan om het pand op een gemeentelijke monumentenlijst te krijgen. Zo’n lijst kent Opsterland echter niet, al wordt hier op het gemeentehuis wel onderzoek naar gedaan. 


In 2017 stelde een woordvoerder van eigenaar Baarsma Holding in deze krant dat ze het aanzicht van het pand wilden behouden. “Dy wurden ha dus gjin inkele wearde hân”, stelt Lieuwe Krol, voorzitter van de ondernemersvereniging en woordvoerder van de actievoerders. Ze kwamen vrijdag in actie vanwege angst dat de sloopkogel al deze week zijn werk zou doen. Het steekt de verontruste inwoners van Beetsterzwaag dat de gemeente Opsterland in mei dit jaar een sloopmelding kreeg maar daarover niets heeft gepubliceerd. Krol: “Wy fine it in morele plicht fan de gemeente om soks iepenbier te meitsjen. Se witte hoefolle de sloop fan dit pân teweechbringt yn it doarp.” Opsterland stelt echter dat het pand geen monumentenstatus heeft en dat een sloopmelding genoeg is. Opsterland kan de sloop van het pand dus niet keren. Het college van B en W heeft dat in mei ook al schriftelijk gemeld aan de gemeenteraad.  

Veertig appartementen

Inmiddels is ook duidelijk wat de plannen van Baarsma Holding zijn met het Lomanhuis, de naastgelegen voormalige schoolmeesterswoning en de voormalige Tolmangarage die ook in haar bezit zijn. Al deze panden moeten wijken voor een complex met veertig appartementen. Bouwgroep Dijkstra Draisma die het plan ontwikkelt namens de eigenaar, publiceerde begin deze week een impressie van de plannen. Volgens Egbert Zwarts, hoofd ontwikkeling, zijn het appartementen van circa 85 vierkante meter. “Betaalbare appartementen, waarschijnlijk een mix van huur en koop. Het plan kan helpen om de doorstroming op de woningmarkt in Beetsterzwaag weer op gang te krijgen.” Zwarts is ook duidelijk over de toekomst van het Lomanhuis. Het terrein is nodig voor het plan en bovendien is de staat van het pand zodanig dat sloop de enige optie is. 

Procedures

Om het plan te kunnen realiseren is eerst een bestemmingsplanwijziging nodig. Dijkstra Draisma is bezig met de voorbereidingen voor de aanvraag; benodigde onderzoeken zijn of worden uitgevoerd. Het gerucht dat het college van B en W al haar zegen aan het plan heeft gegeven klopt volgens wethouder Anko Postma niet. Omdat het plan nog niet is ingediend is er ook nog geen oordeel. Zwarts verwacht dat de benodigde procedures nog wel enige tijd in beslag nemen. Wanneer het Lomanhuis wordt gesloopt is nog niet duidelijk, maar volgens Zwarts in ieder geval niet op korte termijn. Buurtbewoners hebben een schorsingsverzoek voor de sloop gedaan bij zowel de gemeente Opsterland als de provincie Fryslân. Ze stellen onder andere dat vleermuizen en steenmarters in het pand onderdak hebben gevonden. Wethouder Anko Postma heeft begin volgende week een afspraak met de verontruste dorpsbewoners. 

Petitie

Er is inmiddels een petitie gestart voor behoud van het Lomanhuis. “Beetsterzwaag profileert zich als Culturele Hoofdstraat van Europa”, zeggen de initiatiefnemers. “In die Culturele Hoofdstraat mag de karakteristieke en monumentale kunstenaarswoning niet ontbreken. Daarom moet het Lomanhuis blijven en worden beschermd als gemeentelijk monument.” De petitie (lomanhuis.petities.nl) is inmiddels al meer dan tweeduizend maal ondertekend. Het burgerinitiatief krijgt steun van Plaatselijk Belang, de ondernemersvereniging en stichting Historisch Beetsterzwaag. 

Meerdere plannen

Baarsma Holding kocht eerder ook het karakteristieke Boschlust aan het andere uiteinde van de Hoofdstraat, waar tot vorig jaar een pannenkoekrestaurant was gevestigd. Krol: “We hâlde ús hert fêst oer wat se dêrmei fan plan binne.” Inmiddels is in het pand een nieuwe horecaondernemer gestart. Bouwgroep Dijkstra Draisma is ook betrokken bij De Koningshof, een initiatief vanuit het dorp om op de locatie van de voormalige basisschool De Trime appartementen te bouwen voor ouderen. Volgens Zwarts hangt de ontwikkeling van dit plan af van de aanbestedingsprocedure die de gemeente Opsterland gaat opstarten. “Dit plan is een heel ander concept, maar richt zich deels wel op dezelfde doelgroep als het plan aan de Hoofdstraat.”

Meer SA!

Afbeelding
Fedde en Lieke Column 38 minuten geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 1 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 5 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 5 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 22 uur geleden
Arend Waninge
Oflieding Column 23 uur geleden
Afbeelding
Ouders over drugsgebruik bij jongeren: 'Blijf in gesprek' Nieuws 27 mrt, 08:12