Afbeelding
Sietse de Boer

Opsterland kan sloop Lomanhuis niet keren

Nieuws

BEETSTERZWAAG Opsterland kan de sloop van het zogenaamde Lomanhuis aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag niet keren, zo stelt de gemeente in een reactie op een protestactie vrijdagochtend. Inwoners van Beetsterzwaag willen de voormalige woning van kunstenaar Jan Loman graag behouden en maken zich zorgen over de plannen voor appartementen op deze locatie.

Volgens een woordvoerder van wethouder Anko Postma heeft Opsterland begrip voor gevoelens in de buurt. Ook de gemeente had lang hoop dat de eigenaar het pand in enige vorm wilde bewaren, maar na langdurige leegstand is dit voorjaar een melding tot sloop ingediend. Het college van B en W heeft de gemeenteraad hierover in mei per brief ook geïnformeerd. Het pand heeft geen monumentale status en Opsterland heeft derhalve geen mogelijkheden om sloop van het pand tegen te houden.

Opsterland kent geen gemeentelijke monumentenverordening, maar sluit niet uit die dat die verordening er gaat komen bij de uitwerking van de nieuwe Omgevingswet. De gemeente heeft van de eigenaar van het pand gehoord dat de sloop van het pand niet eerder dan aan het eind van het jaar gepland is. Volgens de gemeentewoordvoerder is het nog te vroeg om iets te zeggen over bouwplannen op de betreffende locatie. Hiervoor zijn in ieder geval een bestemmingsplanprocedure en een bouwvergunning nodig.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 11 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 17 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 20 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 20 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39