Afbeelding
Sietse de Boer

Opsterland kan sloop Lomanhuis niet keren

Nieuws

BEETSTERZWAAG Opsterland kan de sloop van het zogenaamde Lomanhuis aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag niet keren, zo stelt de gemeente in een reactie op een protestactie vrijdagochtend. Inwoners van Beetsterzwaag willen de voormalige woning van kunstenaar Jan Loman graag behouden en maken zich zorgen over de plannen voor appartementen op deze locatie.

Volgens een woordvoerder van wethouder Anko Postma heeft Opsterland begrip voor gevoelens in de buurt. Ook de gemeente had lang hoop dat de eigenaar het pand in enige vorm wilde bewaren, maar na langdurige leegstand is dit voorjaar een melding tot sloop ingediend. Het college van B en W heeft de gemeenteraad hierover in mei per brief ook geïnformeerd. Het pand heeft geen monumentale status en Opsterland heeft derhalve geen mogelijkheden om sloop van het pand tegen te houden.

Opsterland kent geen gemeentelijke monumentenverordening, maar sluit niet uit die dat die verordening er gaat komen bij de uitwerking van de nieuwe Omgevingswet. De gemeente heeft van de eigenaar van het pand gehoord dat de sloop van het pand niet eerder dan aan het eind van het jaar gepland is. Volgens de gemeentewoordvoerder is het nog te vroeg om iets te zeggen over bouwplannen op de betreffende locatie. Hiervoor zijn in ieder geval een bestemmingsplanprocedure en een bouwvergunning nodig.

Meer SA!

Afbeelding
Nooit weer je sleutels verliezen met deze tips Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Daniel Dijkstra over toekomst lokale omroep Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Open Dag Zorgboerderij De Ripen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Doelleazen en Gaatze Bosma in feesttent Hemrik Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Grote namen geven De Skâns vertrouwen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Dames de Sweach winnen KNVB beker Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Tips om energie te besparen op verwarmen woning Ingezonden 5 jun., 22:03