Hendrik Taekema, Niels de Boer, Jitse Zoodsma en Sybo Bron.
Hendrik Taekema, Niels de Boer, Jitse Zoodsma en Sybo Bron. Foto: Sietse de Boer

Hemrik gaat ‘fout’ in de feesttent

Algemeen

HEMRIK Natuurlijk wil de jeugd van Hemrik wel meehelpen. Graag zelfs. Maar op één voorwaarde: geen feest in het dorpshuis, maar in een echte feesttent. “Dêr hinget de sfear.” En dus heeft Hemrik komend weekend haar eigen tentfeest, inclusief een foute party van Qmusic op zaterdagavond. 

Donderdagmorgen staan de mannen paraat achter het dorpshuis, zo is de bedoeling. Met tractoren. Klaar om met zijn allen de feesttent overeind te helpen, want dat wordt komend weekend hun verblijfplaats. “Wy regelje dat mei elkoar”, vertelt Niels de Boer. Wij, dat zijn de jongeren van ‘Keet t’lamme biggetje’, de grootste jongerenkeet van het dorp. “Wy ha al faker in feestje organisearre by de keet. Mar wy woene no ek wolris wat grutter.”

Eendracht

En dus kwamen Niels en zijn maten Hendrik Taekema, Jitse Zoodsma en Sybo Bron begin dit jaar op de jaarvergadering van E.M.M. met het plan om van het dorpsfeest een groot tentfeest te maken. “Dat seagen wy wol sitten”, zegt Anje de Jong van het E.M.M.-bestuur “Wy soenen it hiel jammer fine at de jeugd yn it feestwykein harren eigen feestje bouwe soe. Dat kinne wy folle better mei elkoar dwaan.” 

Het past ook goed bij de naam van de organisatie. E.M.M. staat namelijk voor ‘Eendracht Maakt Macht’. Deze vereniging is al sinds 1877 in Hemrik actief bij het organiseren van volksvermaken. In het verleden was dat een schoolfeest, inmiddels een breed dorpsfeest. In normale tijden gaan de remmen ieder jaar los op het Hemriker feest, maar om bekende redenen is het nu alweer drie jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde. Voldoende reden om dit jaar eens goed uit te pakken, zo vond het deels nieuwe bestuur.

Op de kaart

De laatste decennia is dorpshuis De Bining de vaste feestlocatie. Van en voor het dorp. Vrijwilligers bemannen de bar, de opbrengsten van de horeca vloeien zo terug naar het dorpshuis. Dat is dit jaar trouwens niet anders. Ook in de feesttent verzorgt het dorpshuis het horecagedeelte. Maar waarom nu een tent? Over dat antwoord hoeft Niels niet lang na te denken. “In tinte hat in hiele oare sfear as in doarpshûs. Simmers komme wy by mear doarpsfeesten yn oare doarpen. Dat woenen wy no ek wolris yn eigen doarp beleve. Sa kinne wy De Himrik wer ris moai op de kaart sette.”

Qmusic

Dat moet dan vooral op zaterdagavond gebeuren tijdens Qmusic The Party, met vier uur foute muziek. Niels: “Dat wurdt in hiele jûn feest foar jong en âld. Foar minsken fan De Himrik, mar ek fan fier dêrbûten.” De organisatie roept iedereen op om ook zo fout mogelijk verkleed te komen. Het feest is dan al bijna twee dagen bezig. Vrijdag overdag staan de kinderen van het dorp centraal. Met spelletjes en een kinderdisco. ‘s Avonds is er de traditionele Soundmixshow met Atze Lubach als presentator. Op zaterdag (13.00 uur) en zondag (12.00 uur) is er een optocht met versierde wagens. Op zaterdag met muzikale begeleiding van de Spijkerpakkenband. 

Op zaterdagmiddag is het tijd voor volksspelen. En voor wie het op zaterdagavond nog niet genoeg feest is geweest, kan op zondag opnieuw aan de bak tijdens de matinee vanaf 13.00 uur: de Lazy Sunday met Gaatze Bosma en Ben the Banjoman. Een middag in het teken van eten, drinken, dansen en gezelligheid, zo belooft de organisatie. Voor de kinderen is er dan een circusplein met workshops.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 12 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33