Afbeelding
Sweachster brandweer festival

Feest en voorlichting gaan hand in hand

Cultuur
De brandweer is van en voor iedereen. En dat neemt blusgroep Beetsterzwaag wel heel letterlijk. Niet alleen komen ze in actie bij calamiteiten, ook organiseren ze een driedaags stoer brandweerfestival.
Meindert Bosma van blusgroep Beetsterzwaag had een leuk brandweerdorpsfeest voor ogen. Helemaal zijn ding, iets leuks organiseren voor het dorp. “Ik hie al hiel wat útdoktere en bin doe yn septimber foarich jier nei Menno Bosma stapt om te freegjen of hy meidwaan woe.” Samen legden ze in januari een compleet plan voor aan de rest van de blusgroep. “Se woenen allegear wol meidwaan.”
Het hechte blusteam van Beetsterzwaag opereert als een goed geoliede machine. “Doe kamen wy by it punt dat we in stichting nedich hienen.” Ze klopten aan bij stichting Het Sweachster Festival. “We ha frege oft we harren stichting brûke mochten.” Eigenlijk stond het jarenlang roemruchte Sweachster Festival op het punt ermee op te houden. Oege Kooyker: “We ha in protte dingen op poaten set, dy bin troch oaren oppakt.” Piet van der Aar: “We hadden onszelf een beetje overbodig gemaakt.” Toch was het antwoord positief. Oege: “Foar ús wie it in makkie om der wer yn te springen, in soad wie al regele.” En zo ontstond een bijzondere joint venture.
De kern van het festival is de open dag op zaterdag, het programma staat bol van demonstraties. Want eigenlijk is het een voorlichtingsdag voor jong en oud. Zo zijn er voor kinderen spuitspellen en staat er een rookcontainer. Bijzondere oude brandweervoertuigen kunnen worden bekeken, waaronder het voormalig voertuig van De Sweach dat overgenomen werd door Philips Drachten. Er is een demonstratie ‘vlam in de pan’, een spuitbus explodeert en blusgroep Gorredijk komt met een hulpverleningswagen. Speciale gast is het Stihl Demoteam met indrukwekkende motorzaagkunst. Voorlichting is er in een stand van Brandveilig Leven.
Dineren met de brandweer, wie wil dat nou niet? Dat kan op zaterdagavond, mits je een van de 150 kaarten kunt bemachtigen. Het wordt een etentje met vuur en vlam, livemuziek en veel gezelligheid. De zaterdag wordt afgesloten met een feest in het thema ‘rood’. Zonder rood geen toegang en vanzelfsprekend verschijnt ook mystery guest Jelle B. in het rood.
Het wordt een festival voor jong en oud. Brandweervoorlichter Menno Bosma: “We fine it belangryk dat bern ek witte wat se dwaan moatte as der brân is. Dêrom bin we by alle skoallen yn ús fersoargingsgebied del west.” De opening van het Sweachster Brandweerfestival bestaat uit een ontbijt met schoolkinderen in de feesttent. “Dêrnei dogge we spultsjes dy’t se sels betinke meie.” Voor ouderen is er een gezellige middag waar onder andere oud-brandweerlieden te gast zijn. Maar ook kan dan gebladerd worden in de historie van het korps.
De Sweachster Brandweer vormt een hechte en gezellige groep. Geheel in hun teamtraditie zijn ze niet alleen de gastheren en -dame van het festival, maar ook heuse entertainers. Niet voor niets staat op hun festivalt-shirt de titel ‘sfeerbeheer’. En voor wie zich zorgen maakt: het blusteam van
De Sweach is ook tijdens het festival paraat. De brandweerwagen staat stand-by op het festivalterrein en op elk moment van de dag en nacht zijn minimaal zes spuitgasten inzetbaar.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 3 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 19 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen gisteren
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws gisteren
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33