De mienskip in Gorredijk maakt zich op voor een lawaaiprotest.
De mienskip in Gorredijk maakt zich op voor een lawaaiprotest. Sietse de Boer

Lawaaiprotest Gorredijk moet gemeenteraad overtuigen

Algemeen

De mienskip van Gorredijk geeft het nog niet op. Met een lawaaiprotest op vrijdagmiddag wil ze de Opsterlandse raadsleden overtuigen om maandag voor het mienskipsplan over Sportcentrum Kortezwaag te kiezen. 

Iedereen in Gorredijk en omgeving kan er niet omheen. Via de sociale media, mails naar sporters en een advertentie in de krant wordt het hele dorp opgeroepen zich komende vrijdagmiddag bij Sportcentrum Kortezwaag te verzamelen voor een lawaaiprotest. Het is een initiatief van ondernemers uit het dorp.

Dit protest moet volgens de initiatiefnemers nogmaals duidelijk maken dat Gorredijk wil dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren. “Wy binne der wol hielendal klear mei”, vertelt Gouke de Vries, van de kopgroep uit de Mienskip. “De Gordyk wol dat der no einliks wat gebeuren giet. Mar De Gordyk wol ek dat de mienskip dit sels oppakt en dat de gemeente het plan net wer nei harsels tahellet.”

Maandagavond moet de Opsterlandse raad een besluit nemen over hoe het nu verder moet met het Sportcentrum. De initiatiefnemers uit de mienskip stellen een stichtingsmodel voor, waarbij een stichting die los staat van de gemeente de vernieuwbouw van het sportcentrum voor haar rekening neemt. Het college van B en W vindt de constructie te riskant omdat de gemeente weinig invloed heeft maar wel risico’s draagt.

Er ligt een raadsvoorstel op tafel waarin de raad het college opdraagt om met de initiatiefnemers het plan zodanig aan te passen dat iedereen er gelukkig mee is. Vorige week in de oriënterende raadsvergadering gaven de initiatiefnemers al aan daar weinig heil in te zien. Het is ja of nee op het door hen gepresenteerde plan.

De Vries vindt dat de gemeente haar kans heeft gehad. “Se prate al tretjin jier en der gebeurt neat. Wy fine dat wy alle kunde yn de hûs ha om it mei Van Wijnen better, sneller en goedkeaper út te fieren dan at de gemeente it sels docht.” Maar daarnaast gaat de hele kwestie volgens De Vries ook nog om een andere vraag. De gemeenteraad heeft de hele kwestie rond de accommodaties in Gorredijk in 2019 aan het dorp Gorredijk teruggegeven. “Wy moasten it mar dwaan en ha it ek dien. Der leit no in goed plan. It giet der moandei dus ek oer, hoe serieus de ried ús as mienskip nimt.”

De initiatiefnemers vanuit de Mienskip in Gorredijk weten zich gesteund door een grote groep ondernemers in het dorp. De Vries verwacht dat ook veel inwoners en sporters vrijdag de actie ondersteunen. “Ik tink dat der in hiel krachtich signaal komt. En dan is it moandei oan de riedsleden.”

Meer SA!

Afbeelding
Kijk live: Lintjesregen in Opsterland Algemeen 35 minuten geleden
Afbeelding
Opsterlandse pick-up gaat naar Oekraïne Nieuws 44 minuten geleden
Afbeelding
Weekendtip: de framedrums van Saffraan Cultuur 46 minuten geleden
Afbeelding
Weekendtip: zwembad De Delte opent zaterdag Nieuws 46 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws gisteren
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws gisteren
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws gisteren
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws gisteren