Foto: Sietse de Boer
Foto: Sietse de Boer

Bezorgde Opsterlanders schrijven Groen Manifest

Algemeen

BEETSTERZWAAG De Opsterlandse raadsleden ontvingen vorige week een Groen Manifest in hun mailbox. Opgesteld door zes verontruste inwoners van de gemeente en onderschreven door 21 groene organisaties. 

De opstellers van het manifest zeggen trots te zijn op de prachtige groene gemeente waarin ze wonen, maar ze maken zich tegelijkertijd zorgen over het klimaat, de natuur en de biodiversiteit. “Ook in Opsterland zien we verschraling van het landschap en de achteruitgang van de verscheidenheid aan planten en dieren”, vertelt Mary van der Graaf, een van de opstellers. “Maar als we dat echt willen, kunnen we nog genoeg doen aan het herstel van gezonde leefgebieden voor planten en dieren.” 

Het Groen Manifest bevat een breed scala aan aanbevelingen en concrete punten die kunnen bijdragen aan de natuur en een betere leefomgeving voor mensen en dieren. “Dat kan soms met simpele maatregelen, soms zijn er moedige maatregelen nodig. Heel belangrijk is dat bij elk besluit wordt stilgestaan bij de impact ervan op de volgende generaties. Wij hopen dat de gemeente dit Groen Manifest gebruikt bij beleid en uitvoering op de weg naar een  werkelijk duurzame en ecologisch evenwichtige lokale samenleving.” 

Het manifest roept bijvoorbeeld op tot bescherming van houtwallen en om bij de bouw van nieuwe huizen te kiezen voor circulair en diervriendelijk bouwen. Opsterland zou zich als agrarische gemeente ook kunnen inzetten voor een meer extensieve circulaire landbouw waarbij de stikstofproblemen, bodemdaling en afname van biodiversiteit als één geheel worden opgepakt.

Een geplande overhandiging van het manifest aan burgemeester Ellen van Selm ging vorige week tot teleurstelling van de initiatiefnemers niet door. Beide partijen hebben een andere lezing over de afzegging, maar de burgemeester stelt in een reactie dat de opstellers het manifest zo kort voor de verkiezingen beter aan de raadsfracties kunnen overhandigen dan aan de burgemeester.

Lees hier het hele manifest.

Meer SA!

Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 2 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20