Afbeelding
kortezwaag

Raad worstelt met route Sportcentrum Kortezwaag

Nieuws

De Opsterlandse raadsleden hebben nog volop vragen over de door de mienskip van Gorredijk voorgestelde constructie met een stichtingsmodel rond Sportcentrum Kortezwaag. Ze worstelen vooral met de financiële risico’s die de gemeente Opsterland loopt en de rol van de gemeente in het verdere verloop van het proces. 

Geen carte blanche. Een route met nog heel veel ‘go/no-gomomenten’ en de gemeente houdt altijd de hand aan de knip. De vertegenwoordigers van de Mienskip van Gorredijk deden maandagavond hun uiterste best om de Op- sterlandse raad te overtuigen van de route met het stichtingsmodel die zij voorstaan voor de toekomst van Sportcentrum Kortezwaag. Het woord ‘samen’ viel tientallen keren. “Als de raad ja zegt tegen dit model, begint het pas”, concludeerde Meine de Jong namens de initiatiefnemers. “En de volgende stappen nemen we altijd samen met de gemeente Opsterland.”
Daarmee waren direct veel vragen over de financiën van de plannen met het sportcentrum van tafel. Want antwoorden zijn er nog niet. Die komen pas in de volgende fase van het proces. Ook dan wordt pas duidelijk hoeveel de gemeente Opsterland moet bijdragen in de exploitatie van het te renoveren en uit te breiden sportcentrum.

Informele rol

Veel fracties hebben moeite met de financiële risico’s die de gemeente loopt in de voorgestelde constructie. Roel Vogelzang (PvdA) noemt het de onbalans tussen risico’s en zeggenschap. In het voorgestelde stichtingsmodel krijgt een stichting uit de Mienskip de verantwoordelijkheid voor het hele project. Voor de gemeente rest een informele rol. Veel partijen vinden het moeilijk in te schatten hoe die rol zal zijn, al is wel duidelijk dat de gemeente borg moet staan voor tachtig procent van de lening die de stichting afsluit. De VVD kondigde al een motie aan om een externe deskundige hier nog eens goed naar te laten kijken. De initiatiefnemers vinden dat een goed idee.
In de verdere besluitvorming hangt ook de toekomst van De Skâns nog boven de markt. PvdA en GroenLinks-OpsterLanders lieten al doorschemeren geen besluit over Kortezwaag te willen nemen zonder duidelijkheid over De Skâns. Nadat De Skâns eerder dit jaar uit het mienskipsproject stapte, zijn er echter nog weinig concrete stappen bekend. Komen zij niet met een alternatief, dan staat de deur open, vertelde woordvoerder Bart Maats, ook al is er bij de leden van de Mienskipsgroep nog steeds veel onbegrip over de manier waarop De Skâns het gezamenlijke project heeft verlaten.

Aanbesteding

De meeste fracties prijzen de inzet van de vrijwilligers van de Mienskip van Gorredijk en onderschrijven ook de noodzaak van actie rond Kortezwaag. Maar de raadsleden willen van het college van B en W wel weten of er nog alternatieve scenario’s mogelijk zijn rond het sportcentrum. Die vraag hangt onder andere samen met de rol van Van Wijnen. Het in Gorredijk gevestigde bouwbedrijf neemt in het voorstel de hele verdere planontwikkeling voor haar rekening, inclusief alle financiële risico’s tijdens de bouw. “Wy komme net achternei mei noch in bontsje”, aldus Arjen Oosting van Van Wijnen, die ook nog eens benadrukte dat er in het model allerlei garanties zitten over marktconforme prijzen. Volgens de initiatiefnemers houdt de gemeente bovendien ondanks een informele rol nog steeds grip op het proces en kan het op deze manier verrassingen voorkomen. Toch lieten meerdere fracties doorschemeren vraagtekens te hebben bij het ontbreken van een aanbesteding in dit model en de daarmee samenhangende risico’s. Maats: “Zonder risico’s te nemen scoor je nooit. Maar de gemeente loopt in andere constructies ook risico’s. Het gaat ook om vertrouwen in elkaar.” Maats vroeg zich openlijk af wat het sentiment is achter alle vragen over de rol van Van Wijnen. “Het is een betrouwbare lokale partij die ons al enorm heeft geholpen. Waarom zou je verder dan lokaal kijken?”
Aan het eind van de discussie lieten vooral PvdA, ChristenUnie, GroenLinks-OpsterLanders en CDA blijken twijfels te hebben over het stichtingsmodel. “De risiko’s binne grut, de ynfloed nihil”, aldus Sjors Veenstra (CDA), die ook erg kritisch was op de terughoudende rol van het college van B en W in het proces tot nu toe. VVD en FNP waren uitgesproken voorstander van het model. Opsterlands Belang en BAS hielden de kaarten tegen de borst.
De bal ligt nu bij het college van B en W dat in januari volgend jaar met een advies komt over het  door de Mienskip voorgestelde stichtingsmodel. Eind januari spreekt de raad opnieuw over het plan. Dan hebben andere belanghebbenden ook de mogelijkheid om in te spreken. Het besluit moet vallen in de besluitvormende raadsvergadering van 14 februari.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 16 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 16 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 17 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26