GORREDIJK 17-5-2021 Hoofdstraat.
GORREDIJK 17-5-2021 Hoofdstraat. Sietse de Boer

Grote kans op verlenging verkeersproef Gorredijk

Algemeen

GORREDIJK Opsterlands Belang wil de verkeersproef met tweerichtingsverkeer in de Hoofdstraat in Gorredijk met een jaar verlengen. In de raadsvergadering van vorige week sorteerden ook de fracties van mede-coalitiepartijen ChristenUnie en PvdA in hun vraagstelling al voor op deze optie. 

Jaco de Jong (Opsterlands Belang) vindt het nog te vroeg om tweerichtingsverkeer weer definitief in te voeren, zoals het college van B en W voorstelt. Een meerderheid (circa 60 procent) van de ondervraagden in het belevingsonderzoek is hier niet voor en de proefverlenging is ook een aanbeveling uit een van de onderzoeken. “Mar wy ha ek ús fragen by de mominten wêrop’t de minsken op strjitte frege binne.” 

PvdA wil weten of de ondernemers ook extra omzet hebben geboekt. Het CDA heeft vragen bij de verkeersveiligheid en het belevingsonderzoek. Wethouder Libbe de Vries erkent dat het straatonderzoek een onvoldoende heeft opgeleverd. Toch is het college voorstander van tweerichtingsverkeer. De Vries stelt dat de ondernemers en Plaatselijk Belang voor zijn. “En dat is ek de mienskip. Boppedat binne der hielendal gjin ûngelokken west.” 

De wethouder ziet de situatie nu als een vorm van shared space, waarbij de inrichting onduidelijkheid oproept, waardoor de weggebruikers voorzichtiger zijn. Het veiligheidsgevoel neemt misschien af, maar de objectieve veiligheid juist toe. “Dat is de kearn fan shared space.” De Vries is dan ook geen voorstander van een verlenging van de proef, hij verwacht ook geen nieuwe inzichten. 

Anton de Bruin van winkeliersvereniging Whi reageerde na afloop teleurgesteld op een mogelijk uitstel van de definitieve invoering van tweerichtingsverkeer. “Uit onderzoeken blijkt dat dit het beste past bij het specifieke winkelcentrum dat Gorredijk heeft. De bereikbaarheid is enorm verbeterd.” Van de geplande verkeersproef aan de Brouwerswal is afgelopen jaar niets terechtgekomen. Opsterland pakt dat binnenkort in overleg met de buurt en de Whi alsnog op. De raad neemt op 14 februari een besluit over dit onderwerp. 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 10 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51