In de vijfde klasse A maken Wispolia en Langezwaag nog kans op het kampioenschap.
In de vijfde klasse A maken Wispolia en Langezwaag nog kans op het kampioenschap. Berend Drent

Razend spannend einde in zondag 5A

Sport

GORREDIJK Voor de meeste zondagclubs uit de regio van Sa! staat dit weekend de laatste speelronde van de competitie op het programma. Voor Jubbega en de zaterdagverenigingen staan er ook volgend weekend nog duels gepland. Er spelen op de laatste wedstrijddag nog allerlei belangen, de redactie zette de feiten op een rijtje.

Zondag 5A en 5B

Om maar met het lekkerste hapje te beginnen, de spannendste ontknoping speelt in de vijfde klasse A. Drie clubs maken op de laatste speeldag kans op de titel: Langezwaag, Wispolia en Blauwhuis. De Opsterlandse clubs gaan aan de leiding met exact gelijk puntentotaal en doelsaldo. Blauwhuis volgt op twee punten achterstand. Pikant detail, Langezwaag krijgt zondag op sportpark It Paradyske bezoek van Blauwhuis.

Wispolia gaat zondag op bezoek bij Houtigehage. Als Wispolia en Langezwaag beide winnen, is het doelsaldo en dus de hoogte van de zege bepalend. Als ook het doelsaldo na zondag nog gelijk is, wordt er een beslissingswedstrijd gespeeld. Blauwhuis kan vanaf de derde plek bij een gelijkspel of verlies van Wispolia en een zege op Langezwaag kampioen worden. In 5B is Sport Vereent al uitgespeeld. De middenmoter is veilig.

Zondag 3A en 3B

In de derde klasse A is Steenwijker Boys gedegradeerd en Dwingeloo veroordeeld tot het spelen van degradatiewedstrijden. Wie zich bij Dwingeloo voegt wordt dit weekend beslist. Mildam dat thuis tegen Trinitas speelt, kan nog achterhaald worden door Oranje Zwart. Mildam heeft aan een puntje voldoende om ook volgend seizoen in de derde klasse uit te mogen komen.

In de derde klasse B kan Oerterp nacompetitie om promotie naar de tweede klas bijna niet meer ontgaan. Alleen bij een grote nederlaag tegen Dronrijp, dat zondag voor de titel strijdt en een ruime zege van Akkrum op Bakkeveen kan de ploeg van trainer Freek Brouwer de nacompetitie nog mislopen.

Akkrum dat op bezoek gaat bij Bakkeveen, kan ongetwijfeld op grote tegenstand rekenen van de blauwwitten, want de formatie van trainer Martell Tromp vecht tegen rechtstreekse degradatie. Bakkeveen moet op de slotdag van de competitie minimaal een punt pakken om via de herkansing een plek in de derde klasse veilig te stellen. Bij verlies is Bakkeveen afhankelijk van het resultaat van het duel Gorredijk – Wilper Boys. De Wilpsters kunnen Bakkeveen in theorie nog achterhalen.

Zondag 4A en 4B

In de vierde klasse A is Makkinga zo goed als veilig, er moet zich een krankzinnig scenario afspelen willen de Ooststellingwervers tot nacompetitievoetbal veroordeeld worden. In 4B is Tijnje gedegradeerd en moet er een wonder gebeuren wil Blue Boys afdaling naar de vijfde klasse voorkomen. De Nij Beetsters moeten zelf winnen van Oldeboorn en hopen op een ruime nederlaag van Nieuweschoot.

THOR wist de tweede periode in de wacht te slepen en is verzekerd van nacompetitievoetbal. Ook De Sweach gaat promotiewedstrijden spelen om een plekje in de derde klasse. Het is alleen onzeker welke periode de ploeg van trainer Cor Elzinga overneemt. De Sweach kan bij verlies van Nieuw Roden als tweede eindigen in 4B, maar moet dan wel winnen van Nieuweschoot.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 11 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 14 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 14 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 14 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09