Wieger Bosma is zijn opponent van Waskemeer te snel af.
Wieger Bosma is zijn opponent van Waskemeer te snel af. Sietse de Boer

RWF doet zichzelf tekort in derby

Sport

FRIESCHEPALEN De toeschouwers waren zaterdagmiddag de grote winnaar op sportpark De Boskdobbe in Frieschepalen. De streekderby tussen RWF en Waskemeer leverde een spektakelstuk op met veel doelpunten (3-3). Daarmee kreeg de thuisclub te weinig, vond trainer Jan Haan. “We hadden absoluut verdiend om te winnen.”

RWF had vorige week een complete offday tegen SCN (1-0 verlies) en wilde die nederlaag voor eigen publiek tegen Waskemeer rechtzetten. De roodwitten kwamen goed uit de startblokken en dwongen in de eerste twintig minuten drie opgelegde kansen af. Helaas voor de thuisclub stak Waskemeer-doelman Johan Bouma in grootste vorm. Hij pareerde alle inzetten van de RWF-voorwaartsen.

Het wachten was op een treffer van de thuisclub, maar de goal viel aan de andere kant. Bij een lange pass van achteruit anticipeerde spits Mitchell Schievels alerter op de doorgekopte bal dan de defensie van RWF en scoorde beheerst. “Schievels is een goede spits, bij zulke kansen is het negen van de tien keer raak,” aldus Haan die Schievels vlak voor rust weer zag scoren. Ditmaal kopte de aanvaller een voorzet onhoudbaar binnen.

Jarno Haisma speelt een tegenstander van Waskemeer uit. - Sietse de Boer

De 0-2 was een enorme dreun voor het beter voetballende RWF, maar de fans konden halverwege toch nog enigszins tevreden de kantine opzoeken. Eerst schoot Xander Wagenaar raak op aangeven van Daan de Boer en nog voor het pauzefluitje had geklonken kwam ook nog de gelijkmaker op het scorebord. Doelman Koopman stond een rebound toe bij een pegel van Hielke van der Meulen en Daan de Boer was er als de kippen bij om binnen te tikken, 2-2.

Ook na rust was RWF de bovenliggende partij. Het betere spel leverde nog binnen het kwartier een 3-2 voorsprong op dankzij Xander Wagenaar die zijn tweede van de middag produceerde. “Dan denk je van en nu doordrukken,” blikte Haan na afloop terug. Het was echter Waskemeer dat nog geen minuut later 3-3 scoorde. Dennis Hardenbol nam een afvallende bal ineens op de pantoffel liet doelman Jacob Jan Weening kansloos. “Een prachtige goal,” aldus de trainer van RWF.

Jacob Veenema schermt de bal af voor zijn tegenstander. - Sietse de Boer

In het laatste halve uur vloeiden de krachten bij RWF weg, terwijl Waskemeer genoegen met een gelijkspel leek te nemen. Toch kreeg de thuisclub nog een tweetal goede kansen op de zege. Wouter Donker verscheen alleen voor Bouma, maar werd gestuit door de goalie van Waskemeer. In de slotminuten kreeg Mika Jansma nog een vrije schietkans, helaas voor RWF raakte hij de bal verkeerd waardoor zijn inzet naast het doel verdween.

Jan Haan zag zijn elftal knap terugkomen van een 0-2 achterstand, maar was niet tevreden met de einduitslag. “De jongens verdienen een groot compliment dat ze na de 0-2 in een goed resultaat zijn blijven geloven, maar de drie punten hadden wel voor ons moeten zijn. Dat gaf Waskemeer na afloop ook toe. We moeten echter naar onszelf kijken, we hebben de kansen niet benut en dan kan dit gebeuren.”

Ondanks de teleurstelling over de verspeelde punten, was Haan tevreden over het vertoonde spel. “Als we dit niveau vasthouden, kunnen we meedoen om de bovenste plaatsen. Daarvoor moeten we wel stabiel presteren, want hoewel er pas vier wedstrijden zijn gespeeld, heb ik de indruk dat de krachtsverschillen in 4D klein zijn. Iedereen kan van iedereen winnen.”

Jan Sikko Veenema probeert doelman Koopman in de lucht te kloppen. - Sietse de Boer

Meer SA!

Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 2 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 20 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53