Rechts Chris van de Belt.
Rechts Chris van de Belt. Foto: Sietse de Boer

Bakkeveen: met vertrouwen naar topper

Sport

BAKKEVEEN De voetballers van Bakkeveen zijn bezig aan een uitstekend seizoen. Dankzij een overwinning op Black Boys en een misstap van titelrivaal MKV’29 gaat de ploeg sinds zondag aan kop in de vierde klasse B. Komend weekend gaat Bakkeveen op bezoek bij de nummer twee uit Leeuwarden. “We gaan voor de winst,” is aanvoerder Chris van de Belt stellig.

De 2-0 zege op het laag geklasseerde Black Boys was verdiend, maar kwam moeizaam tot stand. Bakkeveen trof een stugge tegenstander die erop uit was de thuisclub het voetballen onmogelijk te maken. Bovendien liet Bakkeveen niet haar beste spel zien. “Het was een beetje paniekerig.” Chris van de Belt kan de oorzaak van het mindere optreden verklaren. De titelstrijd met MKV’29 levert spanning op. Het verwachtingspatroon zorgt voor druk en is van invloed op het spel. “Van Black Boys horen wij te winnen, maar dat maakt het ook lastig. Vooral omdat zij niet wilden voetballen. Uiteindelijk pakken we de punten, dat is het enige dat telt.”

Inhaalduel

Bakkeveen kwam tegen de Snekers al snel op voorsprong via een treffer van Olaf Nijholt. Pas na rust besliste Silvan Siebenga het duel. De jonge aanvaller is de laatste weken op dreef en van grote waarde, aldus de aanvoerder. “Silvan is een echte goaltjesdief. Het is fijn om een speler erbij te hebben die weinig kansen nodig heeft.” Omdat MKV’29 in en tegen Boornbergum verrassend op 2-2 bleef steken, gaat Bakkeveen nu aan kop in 4B, met net als de Leeuwarders 28 punten, maar met een duel minder gespeeld. Vandaag (woensdag) wordt het inhaalduel tegen Langweer gespeeld. Bij winst reist Bakkeveen zondag met een voorsprong van drie punten op zak naar Leeuwarden voor de topper tegen MKV’29. “Langweer heeft nog maar twee punten, die wedstrijd moeten we normaliter winnen,” vertelt Van de Belt. “Het zijn wel de moeilijkste wedstrijden, want als koploper heb je alleen maar wat te verliezen. Het is vooral zaak de zenuwen in bedwang te houden en ons eigen spel te spelen. Als dat lukt mag Langweer geen probleem vormen.”

En dan wacht zondag MKV’29. Bakkeveen gaat in Leeuwarden voor de winst. Van de Belt: “We hebben vijf keer op rij gewonnen en zijn in vorm. Thuis hebben we van MKV gewonnen. Toen speelden we vanuit een gesloten defensie, nu zijn we beter ingespeeld en willen we uitgaan van eigen kracht.” Op papier heeft MKV’29 misschien de betere ploeg, weet de aanvoerder, maar: “Wij zijn absoluut niet bang. We hebben een jonge en enthousiaste groep die niets liever wil dan kampioen worden en naar de derde klas promoveren. Het zal tot het einde spannend blijven, maar wij geloven in onze kansen.”

Betrokkenheid groot

De mogelijke promotie past mooi in het plaatje van een vereniging waarin alles naar wens gaat. De Blauwwitten draaien bovenin mee, de accommodatie ligt er piekfijn bij, er is jonge aanwas en de betrokkenheid van de leden is groot. “Wy ha eins neat te kleien,” vertelt Klasien Douwsma, sinds eind 2019 voorzitter bij Bakkeveen. Corona liet sindsdien zijn sporen na, maar de schade lijkt beperkt. Bakkeveen gebruikte de voorbije periode om de kantine en kleedkamers op te knappen. De leden bleven allemaal en dat geldt ook voor vrijwel de hele vrijwilligersschare. “Fansels moasten wy doe’t alles wêr begûn der wol oan lûke. As der in skoft net fuotballe wurdt, syk- je minsken oare aktiviteiten, mar de belutsenens is grut.” Typerend daarvoor is volgens Douwsma ook dat, hoewel er soms niet gespeeld en getraind werd, niemand om teruggave van de betaalde contributie heeft gevraagd.


Klasien Douwsma. - Sietse de Boer

Graag regionaal

Douwsma is enthousiast over de jonge talentvolle groep. “Bakkeveen hat froeger ek yn de tredde klasse spile en ik tink dat wy dêr op ús plak binne.” Met De Sweach, ONB, Boornbergum en Zevenhuizen als tegenstander, heeft Bakkeveen nu een regionale competitie-indeling. Douwsma hoop dat na een eventuele promotie het regionale karakter bewaard blijft. “Tsjin klubs út de regio spylje is it moaiste. Dat wie froeger al sa mei Oerterp, Marum en De Wylp. Op it fjild folop striid en dêrnei meiïnoar de kantine yn om in glês bier te pakken.”

De enige zorg is de bezetting van het tweede en derde team, maar in goed overleg kan altijd een team op de been worden gebracht. De jeugdtak draait goed, alle leeftijdsgroepen zijn bezet en Douwsma is blij dat jongeren de voetbalclub weer weten te vinden. “Se binne allinnich wat makliker as froeger. In trening oerslaan wie der froeger net by, dat is no wol oars.” Douwsma hoopt op rechtstreekse promotie om volgend jaar met de nieuwe en ambitieuze trainer Martell Tromp in de derde klas aan de weg te timmeren. Een switch maken naar het zaterdagvoetbal is (nog) niet aan de orde. Douwsma”: “Foaral de âldere generaasje fynt dat wy in sneinsferiening binne, mar wa wit komme wy oait foar dizze kar te stean.”

Meer SA!

Afbeelding
Collega's Column 12 minuten geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 2 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 23 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 2 mei, 09:12