Hans de Jong
Hans de Jong DE KNIPE 5-10-2021 Read Swart Hans de Jong.

Hans de Jong verraste met keuze voor Read Swart

Sport
Met Hans de Jong hengelde Read Swart afgelopen zomer een opvallende naam binnen als nieuwe hoofdtrainer. Gepokt en gemazeld in het noordelijke (topamateur)voetbal besloot de 59-jarige coach het eens in eigen dorp te proberen. “Het is soms nog even schakelen, maar ik geniet er ook van.”
Knipe Hij woont nu samen met vrouw en twee zoons zo’n tien jaar in De Knipe, maar heel vaak kwam Hans de Jong de afgelopen jaren niet op sportpark De Jister aan de Jan Jonkmanweg. “Het paste eigenlijk zelden in mijn schema om bij Read Swart te gaan kijken, ik moest op zondag altijd zelf coachen of had andere voetbalverplichtingen.” Zo werkte De Jong de afgelopen jaren bij eersteklassers GAVC (Grou) en Sneek Wit Zwart. Daarnaast was (en is) hij freelance voetbalscout voor diverse buitenlandse clubs.
Maar na de onderbrekingen door corona is de voetbalwereld toch veranderd. En eigenlijk geldt dat ook wel voor De Jong. “Ik had er nooit aan gedacht om op een wat lager niveau met een ploeg te gaan werken, maar dit kwam toevallig op mijn pad en het leek me leuk om te doen.” Bovendien is het voetbalveld drie minuten fietsen van zijn huis en ook dat klonk ook best aanlokkelijk, na jarenlang altijd maar in de auto te moeten stappen. “De vraag kwam via via en ik had er een prima gevoel bij. Na de eerste weken blijken die gevoelens ook te kloppen. Read Swart is een echte dorpsclub, iedereen kent elkaar, dat is mooi om mee te maken.”
Het is heel anders dan bijvoorbeeld Harkemase Boys, het Asser ACV of Sneek, enkele van zijn vorige clubs. “Maar bij een kleinere club moet je als hoofdtrainer ook meer zelf regelen, dat was even wennen. Ik heb bijvoorbeeld geen assistent-trainer of een teammanager die allerlei praktische zaken regelt. Maar dat wist ik toen hier begon en ik vind het ook wel mooi.”

Duidelijk

Zelf speelde De Jong in de jeugdopleiding van SC Heerenveen, maar door blessureleed moest hij al als jonge twintiger stoppen. Hij rolde het trainersvak in en slaagde erin daar zijn beroep van te maken. Naast eerdergenoemde amateurclubs werkte hij ook jarenlang in de opleiding van SC Heerenveen en SC Cambuur. Hij was bij SC Heerenveen ook een van de assistent-trainers van Trond Sollied, toen de club in 2009 de KNVB-beker won. Met inmiddels bijna veertig jaar ervaring op de teller weet De Jong wel wat voor trainer/coach hij is. “Boven alles ben ik vooral heel duidelijk en eerlijk. Soms moet je beslissingen nemen die minder leuk zijn voor een speler of groep, maar dat hoort wel bij de rol die je hebt.” Een blauwdruk voor een Hans de Jong-elftal is er overigens niet. “Ik heb bij clubs met twee spitsen gespeeld, met drie en zelfs een keer gewoon met vijf. Het ligt aan de beschikbare kwaliteiten binnen je groep. Ik wil het maximale eruit halen en ik wil leuk voetbal spelen.”
Dat is bij Read Swart ook het doel, al heeft De Jong de doelstelling voor dit seizoen voornamelijk overgelaten aan zijn selectie. Een praktische keuze. “Zij kennen de derde klasse veel beter dan ik, zo simpel is het. Het is voor mij nog een ontdekkingstocht. Maar de jongens willen in ieder geval bij de bovenste zes teams meedraaien, zoals ze er voor de eerste corona-onderbreking van de competitie ook heel goed voor stonden.”

Omschakelen

De Jong is tevreden over wat hij in de eerste weken heeft gezien. “Dit team wil voetballen, met jongens die de bal durven te hebben. Daar hou ik van. In systemen denken heb ik inmiddels afgeleerd, maar ik denk wel in hoe ik wil opbouwen en aanvallen. Daar zijn we nu samen hard mee aan het werk. Ik moet er soms nog even aan wennen dat ik minder mag en kan eisen van spelers, zij zullen af en toe moeten omschakelen omdat ik meer vraag dan ze gewend zijn.” Dat kan echter ook mooie dingen opleveren, zo is de vaste overtuiging van De Jong. “Ik heb er een prima gevoel bij.” De 0-2 zege bij Renado afgelopen zondag zal daar zeker bij geholpen hebben, want daarmee spoelden de Knypsters de tegenvallende seizoenopening tegen Geel Wit direct weg.
Overigens is De Jong ook trainer/coach bij zaterdageersteklasser Leeuwarder Zwaluwen, hij is daardoor vrijwel elke dag op pad voor het voetbal. “Dat is eigenlijk al sinds mensenheugenis zo. Mijn vrouw weet niet beter”, zegt De Jong met een grote lach. “Ja, het kan zomaar zijn dat zij na al die maanden dat ik door corona meer thuis was mijn naam heeft laten vallen bij iemand van Read Swart. Nou, mocht dat zo zijn, dan ben ik daar blij om. Want de afgelopen anderhalf jaar heb ik het voetbal echt gemist. Alleen maar trainen, in twee- of viertallen ook nog eens; het was aardbeien zonder slagroom. Laten we hopen dat we vanaf nu gewoon weer lekker kunnen genieten met zijn allen.”

Meer SA!

Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 1 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geert Lourens van der Zwaag Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwa artikel Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 23 uur geleden