Goudsmid Pepi Hoitinga.
Goudsmid Pepi Hoitinga.

Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch

Ondernemen

BEETSTERZWAAG Het klonk altijd logisch. Getrouwde stellen droegen dezelfde trouwring. Als bezegeling van hun ware liefde. Goudsmid Pepi Hoitinga ziet dat het ook anders kan. “Je moet iets zoeken wat jij mooi vindt. Dat hoeft niet per se een setje gelijke ringen te zijn.”

In september vorig jaar stapte Pepi zelf in het huwelijksbootje. Ze ontwierp voor haar man en zichzelf speciale trouwringen. Die ze natuurlijk ook zelf maakte in haar goudsmederij in hartje Beetsterzwaag. “Ik hou zelf van grillige vormen, mijn man vindt strakkere ontwerpen mooier. Dus hebben we elk een andere trouwring.” De ringen zijn wel aan elkaar verbonden. Vanzelfsprekend zijn de namen en de trouwdatum gegraveerd aan de binnenkant van de ringen. “Maar er zit bijvoorbeeld een deel van mijn vingerafdruk op zijn ring.” 

Het is een voorbeeld van hoe het ook anders kan. Al is er volgens Pepi natuurlijk ook helemaal niets mis met partners die wel een identieke ring kiezen. Sterker nog, het merendeel van de stellen kiest daarvoor, ook bij Pepi. “Je moet doen wat bij je past. Het gaat om de symboliek van aan elkaar verbinden, dat kun je op meerdere manieren waarborgen.” 

Er is veel keuze, het is voor de goudsmid daarom belangrijk om goed af te tasten wat de bruid en bruidegom willen. Eenmaal aan tafel laat Pepi op haar iPad een hele serie mogelijkheden zien. “Dan krijg je vrij snel een beeld van wat voor hen interessante mogelijkheden zijn. Je moet stellen ook niet overstelpen. Hoe meer keuze, des te lastiger het is keuzes te maken.”

Wasmethode

De speciale opdrachten maken het werk van goudsmid voor Pepi zo leuk en uitdagend. Combinaties van oude en moderne technieken geven veel mogelijkheden. Het maken van een set ringen kan veel meer zijn dan het voor de hand liggende ambachtelijke siersmeedwerk. Pepi maakt veel gebruik van de verlorenwasmethode. Ze maakt de ring dan als model in was, ook een ambacht. “In was kun je veel details en verschillende structuren kwijt. Het model wordt daarna in gips gegoten, waarna in een oven de was verdampt. Dan houd je een gipsmal over.” 

Volgende stap is de vacuümoven. In de oven smelt het goud, waarna het goud onder vacuüm in alle gaten van de mal trekt. “De techniek met was en gipsen mal is al eeuwenoud. Het uitvoeren onder vacuüm omstandigheden konden ze destijds natuurlijk niet.” 

Pepi laat in haar werkplaats ook nog een tweede mogelijkheid zien. In de afgelopen jaren deed ze ook veel ervaring op met de 3D-printer. Het productieprincipe is vergelijkbaar met de verlorenwasmethode. “Alleen maak ik het ontwerp niet in was, maar wordt deze 3D geprint. Met deze techniek kan ik sommige details en vormen gemakkelijker maken dan met was. De keuze van de techniek is afhankelijk van het ontwerp.”

Eigen goud

Het laten ontwerpen van eigen trouwringen heeft ook nog een ander voordeel. Pepi gebruikt voor de productie regelmatig goud dat de partners zelf aanleveren. Bijvoorbeeld in de vorm van sieraden of ringen van ouders of grootouders. “Door dit materiaal te gebruiken, krijgen de ringen nog een extra emotionele lading.” Op dit moment heeft Pepi bijvoorbeeld manchetknopen liggen die afkomstig zijn van de grootouders van het bruidspaar. “Daar maak ik dan een set ringen van. Maar het is ook al voorgekomen dat ik trouwringen van grootouders heb gekregen om te verwerken. De symboliek van sieraden uit de familie weegt vaak zwaar, merk ik.”

Er is ook nog een bijkomend effect. Door zelf het uitgangsmateriaal aan te leveren, scheelt het laten maken van een stel ringen ook een stuk in de portemonnee. De daadwerkelijke kosten hangen af van de hoeveelheid arbeid en het eventueel toe te voegen materiaal. “Maar dergelijke ringen met dus een eigen touch zijn vaak goedkoper dan nieuwe ringen.” 

goudsmidsepepi.nl

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 30 minuten geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 5 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 19 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 19 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 19 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 19 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 22 uur geleden