Pepi Hoitinga
Pepi Hoitinga Sietse de Boer

Goudsmidse Pepi: hergebruik met emotie

Ondernemen

BEETSTERZWAAG “Eigenlijk recycle ik veel materiaal”, vertelt goudsmid Pepi Hoitinga. “Er liggen bij mensen zoveel sieraden in de kast die niet gebruikt worden. Ideaal om er iets nieuws van te maken. Ik koop weinig nieuw goud in.”

 Een voorbeeld op een presenteerblaadje. Een oudere vrouw komt de goudsmidse aan de Hoofdstraat binnen. Ze wil een sieraad laten maken voor haar dochter en legt een zakje op de toonbank, gevuld met goud en zilver. Pepi beoordeelt wat ze kan gebruiken. Het is voldoende materiaal om te maken wat de vrouw voor ogen heeft. De kosten bestaan zodoende alleen uit de arbeidsuren van de goudsmid. 

“Zo gaat het hier veel vaker”, legt Pepi uit. “Sieraden zijn voor mensen vaak heel dierbaar. Omdat ze al lang in de familie zijn of omdat ze het van moeder of oma hebben gekregen.” Toch draagt niet iedereen deze sieraden, bijvoorbeeld omdat de smaak van toen niet helemaal overeen komt met die van nu. “Door er iets nieuws van te maken, blijft het dierbare in de familie, maar verwerkt in een nieuw sieraad, speciaal voor jou gemaakt.” 

Kortom: duurzaam hergebruik van materialen met behoud van emotie. Het concept werkt ook heel goed voor de verwerking van trouwringen, als een van de beide partners is overleden. “Er is zoveel meer mogelijk dan de traditionele weduwenring, de dubbele trouwring. En dat kan ook met behoud van de inscripties die trouwringen zo eigen maken.” Een mooi nieuw sieraad dat past bij een nieuwe fase in het leven.

Handwerk

Pepi maakt de sieraden bijna allemaal in haar eigen atelier, deels in de winkel. “Mensen vinden het leuk om de goudsmid aan het werk te zien. Het is eigenlijk allemaal handwerk.” Het maken is het slotstuk van een langer proces. Pepi overlegt veel met haar klanten, niet iedereen heeft direct voor ogen wat het eindresultaat moet zijn. “Ik heb productlijnen van meerdere goudsmeden in huis, ieder met een eigen handdruk. Door deze te laten zien, krijg ik al vrij snel een idee wat iemand wel en niet leuk vindt. Dan gaan we stapje voor stapje verder.” Ze werkt veel met foto’s van mogelijkheden, soms maakt ze een 3D-tekening. “Het draait om het gevoel bij de klant. Moeders met dochter of oma’s met kleindochters. Je ziet dat sieraden veel voor mensen kunnen betekenen.”

Eigen lijn

Haar ontwerpen zijn niet echt onderhevig aan trends. "Daar ben ik niet zo van. Uitgangspunt is sieraden maken en verkopen die voor de klanten dierbaar zijn, die ze ook weer door willen geven. Een sieraad moet iets unieks zijn.” In de goudsmidse verkoopt ze ook werk van anderen. Een collectie die ze zorgvuldig samenstelt. Een doorlopend proces.

"Ik moet er een goed gevoel bij hebben, moet het mooi vinden. Wat niet wil zeggen dat ik het allemaal zelf zou dragen, maar ik moet er wel achter staan. Het moet kwaliteit zijn. Het is wel mijn winkel, dus een beetje eigenwijs mag ik zijn.” Pepi heeft ook een eigen lijn sieraden, haar eigen handtekening omschrijft ze als wat grilliger. Foto’s van haar eigen werk laten sieraden zien zonder strakke lijnen, maar op het oog toevallig ontstane goudsporen die hun eigen weg vinden en bij elkaar komen en eventueel een steen omarmen. 

Bijna vier jaar geleden nam ze de goudsmidse over van Douwe van der Velde, die haar ooit via een snuffelstage op het pad van de goudsmederij zette. Zijn manier van werken zet ze voort, maar dan met haar eigen accenten. Goudsmidse Pepi is tijdens het kunstweekend geopend.

goudsmidsepepi.nl

Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen gisteren
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11