Afbeelding

Tips om energie te besparen op verwarmen woning

Ondernemen

Een woning of een bedrijfspand verwarmen kost veel energie. Door slimme oplossingen die het mogelijk maken om minder energie te verbruiken bij het verwarmen van je huis of bedrijfspand, kun je dus besparen op je energierekening. We hebben om je op weg te helpen met energie te besparen bij het verwarmen van je woning of bedrijfspand alvast deze 5 tips verzameld. 

1. Hang gordijnen op bij je ramen

Door het ophangen van gordijnen creëer je een stilstaande luchtlaag tussen het raam en de rest van de kamer. Die stilstaande luchtlaag zorgt voor isolatie en dat de warmte niet via de ramen verloren gaat. De gordijnen zorgen er ook voor dat er geen tocht naar binnen komt, zodat de gevoelstemperatuur aangenaam blijft. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen, want dan kan de warmte niet de kamer in.

2. Zet de thermostaat één graad lager dan normaal

Door de thermostaat maar één graad lager te zetten kun je flink besparen op je stookkosten. Elke graad minder bespaart je op jaarbasis ongeveer 7%, dat komt voor een doorsnee woning uit op een vermindering van ongeveer €120,-. Je merkt er eigenlijk niet veel van als het één graad minder warm is in huis. Dus wil je nog meer besparen, zet de thermostaat dan 2 graden lager en trek een lekkere warme trui aan.


3. Zet de verwarming al een uur eerder op een lage stand

Als je gaat slapen of het bedrijfspand afsluit, zet je waarschijnlijk de thermostaat op de lage stand. Door in het vervolg een uur eerder de thermostaat al op de lage stand te zetten kun je besparen op je energieverbruik. Een uur eerder de kachel lager zetten kan je 5% schelen op jaarbasis, wat in het geval van een doorsnee woning neerkomt op zo’n €80,- vermindering aan stookkosten. 

4. Zet de verwarming niet te laag

Het lijkt tegenstrijdig, maar zet de verwarming ’s nachts niet helemaal uit of op een erg lage temperatuur. Laat de verwarming op een graad of 15 staan, dat is uiteindelijk het voordeligste. Veel mensen denken dat ze door het uitzetten van de verwarming veel geld kunnen besparen, maar je bent hierdoor juist meer geld kwijt. Om een ruimte te verwarmen die helemaal is afgekoeld, heb je veel meer energie nodig dan wanneer je een ruimte vanaf 15 graden verwarmt. Onderaan de streep kost het je dus meer geld om de kachel uit te zetten en ben je voordeliger uit door alleen de temperatuur tot 15 graden te verlagen. 

5. Vervang de oude cv-ketel door een nieuwe energiezuinige ketel

Als je nog een oude cv-ketel hebt, dan kun je €200,- op jaarbasis besparen door een nieuwe energiezuinige cv-ketel te laten installeren. Kies dan meteen voor een hybride ketel, die tegelijkertijd ook een warmtepomp is, want dat wordt vanaf 2026 de nieuwe standaard. 

Voor bijvoorbeeld de installatie van een cv ketel in Utrecht kun je terecht bij FeikenVC. Sluit dan ook meteen een onderhoudscontract bij ze af, want een goed onderhouden cv-installatie zorgt ook voor minder kosten.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 18 minuten geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur 3 okt., 09:08
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32