Afbeelding
Energieadvies-2-Marije-Geertsma

Energiescan woning is de basis van besparing

Nieuws
Tjalling Reitsma uit Frieschepalen maakt als zelfstandig adviseur energiescans van woningen. Woningeigenaren krijgen op deze manier inzicht in hoe zij energie kunnen besparen. In Terwispel ging hij op bezoek bij Uilkje Kerstma en Noud Roefs.
Drie jaar wonen ze nu aan het Skeanpaed. Een knus huis, aan de rand van het dorp, maar toch buitenaf. Noud Roefs en Uilkje Kerstma hebben nog niet veel in de woning geïnvesteerd. Omdat ze nog niet precies weten wat ze willen. “We hebben eerst gekeken of we de aan ons perceel grenzende gemeentegrond konden kopen. En dat is na drie jaar nu gelukt.”
Dat er op het terrein van energiebesparing veel aan hun huis is te verbeteren, daar hoeven Noud en Uilkje niet van overtuigd te worden. Maar wat doe je eerst en wat later? En wat zijn de beste oplossingen? Met deze vragen nodigden ze adviseur Tjalling Reitsma uit voor een energiescan van hun woning.

Glas

Met een kop thee in de hand, ziet Tjalling direct dat het grote keukenraam al is voorzien van dubbel glas. Volgens Uilkje is het geplaatst net voor ze het huis kochten. Tjalling: “Het is HR+-glas en dat is eigenlijk jammer. HR++ is maar 5 euro per vierkante meter duurder. Dat scheelt 25 euro op zo’n raam, maar HR++-glas isoleert veel beter. Het temperatuurverschil aan de binnenkant scheelt zo drie tot vier graden.”
De energierekening komt op tafel. Het gasverbruik van het gezin van vier ligt op 1.600 tot 2.000 kuub per jaar, afhankelijk van hoe vaak ze de houtkachel gebruiken. Ze verbruiken per jaar 3.900 kWh stroom. Tjalling concludeert dat dit een netjes gemiddeld verbruik is voor de relatief kleine woning van 82 m2.

Muurisolatie

Noud en Uilkje geven aan dat ze al eens hebben nagedacht over het isoleren van de muren. Wat de mogelijkheden zijn, hangt onder andere af van de bouwconstructie, vertelt Tjalling. Uit het kadaster blijkt dat het huis in 1920 is gebouwd. “Dat is zo ongeveer de scheidslijn tussen wel en geen spouwmuur.” Uilkje heeft haar huiswerk gedaan, ze weet dat er in 1958 een spouwmuur rond het huis is geplaatst.” Volgens Tjalling is het dan wel bijna zeker dat de spouw niet geïsoleerd is. Of spouwisolatie mogelijk is, hangt af van de breedte van de spouw. “Is die minder dan vier centimeter, dan moet je er niet aan beginnen. Dan is er een grote kans op vochtdoorslag in de muur.” Door te isoleren verschuift het dauwpunt, de plek waar vocht uit de lucht condenseert. Kan dat vocht niet weg, dan kan dat tot vochtproblemen leiden. En bij een te smalle spouw blijven er bij isolatie te weinig mogelijkheden over om te ventileren. Eenmaal buiten constateert Tjalling dat de spouw wel acht centimeter breed is. Conclusie: spouwisolatie is mogelijk. “Een zinvolle investering die je in vier tot vijf jaar hebt terugverdiend.” Noud en Uilkje zijn blij verrast dat spouwisolatie mogelijk is. Ze dachten eerder aan het van binnen isoleren van de muren.

Dakisolatie

Het gesprek buiten gaat verder over het dak, ook niet geïsoleerd. Tjalling: “Het is moeilijk te zeggen wat je met dakisolatie kunt besparen. Dat hangt helemaal af van hoeveel er boven wordt verwarmd.” Uilkje vertelt dat er boven helemaal geen kachels zijn. “Als we dat wel willen, dan is dakisolatie wel noodzakelijk, denk ik. Anders heeft het geen zin.” Tjalling draait het liever om. Als je het dak isoleert, heb je boven misschien geen kachels nodig.
De derde grote mogelijkheid om te isoleren is vloerisolatie, wat volgens Tjalling jaarlijks al snel 15 tot 20 procent energie scheelt. Noud: “Wij kunnen niet onder de vloer komen, dus weten we ook niet goed hoe dat erbij ligt.” Uit ervaring weet Tjalling dat er bij vloerisolatie veel fouten worden gemaakt. “Het gaat erom dat de warmte uit de woning niet via de vloer weglekt. Ik ken genoeg situaties waar de fundering is geïsoleerd, maar waar de ventilatie onder de vloer alsnog de warmte meeneemt. Een belangrijk aandachtspunt.”
Belangrijke conclusie van de scan: met isoleren is veel energie te besparen. Tjalling: “Dat zijn ook investeringen die zich redelijk snel terugverdienen. En het is verstandig eerst geld uit te geven aan besparingsmogelijkheden en daarna te kijken naar mogelijkheden om energie op te wekken.”
Die mogelijkheden zijn er wel aan het Skeanpaed. De stand van de woning en de bijbehorende schuren is volgens Tjalling ‘zeer geschikt’ voor zonnepanelen, ook zijn de daken niet direct op het zuiden gericht. Met daken op het oosten en westen kun je op een dag veel langer profiteren van de zon, is zijn redenatie.
Het prioriteitenadvies van Tjalling
  • Isoleer de muren, inclusief de ramen
  • Isoleer de vloer of de verdiepingsvloer
  • Isoleer het dak
  • Plaats zonnepanelen
Ledverlichting Ledverlichting gebruikt veel minder energie dan andere lampen. Tjalling adviseert halogeen- of gloeilampen direct te vervangen door ledlampen en om spaarlampen te vervangen aan het einde van de levensduur. “Verlichting is ongeveer 10 procent van het totale energieverbruik. Als je daar 80 procent op bezuinigt, is dat op het totaal nog beperkt. Dan hebben andere maatregelen op korte termijn meer effect.”
De tip van Uilkje Uilkje Kerstma heeft zelf ook nog een tip om energie te besparen. Ze is nu tandartsassistente, maar was ook jarenlang onderhoudsmonteur van cv-ketels. “Met het inregelen van een cv-installatie is volgens mij veel te winnen. Door radiatoren juist in te stellen, krijg je een betere verdeling van de warmte over de verschillende ruimten. Daardoor hoef je dan ook minder te stoken. Veel installateurs hebben hier, vind ik, te weinig aandacht voor.”
 
Energiescan Tjalling Reitsma is een van de aanbieders van een energiescan. Hij is bereikbaar via info@tjallingreitsma.nl of 06-82 092 400. Andere aanbieders zijn te vinden op duurzaambouwloket.nl. Meer informatie over energiescans is ook te vinden op de netwerkconferentie op vrijdag 17 mei (15.00-18.00 uur) in Dúndelle Bakkeveen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via bitoen.tran@opsterland.nl.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 14 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33