ThermoNoord.
ThermoNoord. ThermoNoord. Wiebe de Vries.

Warmetruiendag: ‘Een lagere keteltemperatuur heeft meer effect’

Thema Warmetruiendag
Een warme trui aan, de kachel een graadje lager zetten en zo CO2 besparen. Dat is de gedachte achter de Warmetruiendag. Wiebe de Vries van technische groothandel ThermoNoord heeft een alternatief. Zet de keteltemperatuur fors naar beneden. “Dat heeft meer voordelen.”
Veel ketels stoken het water op tot 80 graden, vertelt De Vries, vestigingsleider van technische groothandel ThermoNoord in Gorredijk. “Breng je de keteltemperatuur bijvoorbeeld terug naar 50 graden, dan bespaar je pas echt gas en dus ook uitstoot van CO2. Bijkomend voordeel is dat je kunt checken of je woning ook geschikt is voor een echt duurzame investering in bijvoorbeeld een warmtepomp.”
Warmtepompen zijn hot. Nieuwbouwwoningen hebben geen gasaansluiting meer en dan is een warmtepomp een logische keuze. “Maar duurzaam betekent ook vaak groot en traag. Een warmtepomp kan niet zonder een boiler voor de opslag van warm water. Beide installaties nemen fors ruimte in.” Deze duurzame systemen werken ook trager dan de traditionele cv-ketel. Extra vraag naar warm water is bij een cv-ketel vaak geen probleem. Maar is het warm water bij een warmtepomp op, dan moet je een paar uur wachten. ”Dat beseft niet iedereen. Een warmtepomp in combinatie met bijvoorbeeld een grote stortdouche past daarom bijvoorbeeld niet.”
Warmtepompen werken met een lagere watertemperatuur in het verwarmingssysteem, bijvoorbeeld uitermate geschikt bij vloerverwarming. Voor systemen met radiatoren kan dat minder goed uitpakken. “Maar dat verschilt per woning. Vandaar dat het een leuk experiment is om de keteltemperatuur te verlagen. Iedereen kan dat zelf met behulp van de ketelhandleiding instellen. Dan kun je zien wat er gebeurt in je huidige situatie.”
De Vries heeft nog een ander advies: schakel de verwarming ’s nachts of als je niet thuis bent niet te ver naar beneden. Vroeger ging ’s nachts de kachel uit en degene die ’s ochtends als eerste opstond zette de kachel weer omhoog. Later kwam daar de klokthermostaat voor in de plaats. “Maar een ketel werkt het meest efficiënt wanneer een ruimte een vrijwel constante temperatuur heeft. Dus kun je het best de thermostaat niet lager zetten dan een graad of 18.”
Iets anders is het bijvoorbeeld met kamers die weinig worden gebruikt, zoals een logeerkamer of een hobbykamer. Dan is het niet efficiënt om deze ruimtes altijd te verwarmen. Daarvoor zijn eenvoudig te bedienen zoneregelaars op de markt. Zij kunnen de radiatoren in de ruimte bijschakelen wanneer het nodig is. “In moderne systemen is dat zelfs op afstand via een wifi-verbinding met telefoon of iPad in en uit te schakelen.”
Een andere energiebespaarder is het regelmatig ontluchten van de cv-installatie. Daardoor heeft het water in het systeem minder weerstand en verbruikt de cv-pomp ook minder energie.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 20 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33