Als 300ste aanvrager kreeg René Goseling van WEN-voorzitter Pieter de Kroon een plant met een pluim.
Als 300ste aanvrager kreeg René Goseling van WEN-voorzitter Pieter de Kroon een plant met een pluim. Sietse de Boer

‘Besparen begint bij bewustwording’

Nieuws

WIJNJEWOUDE Besparen en verduurzamen. Onderwerpen waar René Goseling uit Wijnjewoude niet erg mee bezig was. Tot zijn energiecontract afliep en energierekeningen forst stegen. Inmiddels heeft hij fikse geïnvesteerd, daarbij gestimuleerd en geadviseerd door Wijnjewoude Energie Neutraal.

Tot zijn eigen verrassing werd René donderdag in dorpshuis De Swingel in het zonnetje gezet. Zijn aanvraag om de 2.000 euro WEN-subsidie te verzilveren, was de 300ste aanvraag die was binnengekomen. Daarmee is nu een derde van alle cheques die een jaar geleden zijn uitgegeven gebruikt. “Het aflopende energiecontract en de gestegen prijzen hebben mij met de neus op de feiten gedrukt”, vertelt René “Ik werd diep in mijn portemonnee geraakt en dan kom je in actie.”

Verantwoord

Aanvankelijk wilde hij alleen wat enkel glas vervangen, maar contact met WEN-bespaarcoach Tina Hulst zette hem verder aan het denken. Inmiddels heeft hij ook een hybride warmtepomp. “Ik investeer niet uit overtuiging. Het moet verantwoord zijn, maar dit verwacht ik binnen drie jaar terug te verdienen.” 

Het hele traject heeft René ook aan het denken gezet. De temperatuur van de CV-ketel staat inmiddels lager, de kamertemperatuur is constant 18 graden. “En ik heb niets aan comfort ingeleverd.” Maar ook het gebruik van de jacuzzi en andere energieslurpers ligt inmiddels aan banden. Goseling verwacht de helft minder gas te gaan gebruiken, een besparing van duizend kuub per jaar. Hij roemt de inzet van WEN. “Niet opdringerig, maar wel met steeds nuttige adviezen.”

Janny en Henk Janssen hebben hun hybride warmtepomp inmiddels bijna een jaar. “Wij besparen zeventig procent gas, zijn van 2.300 naar 800 kuub gegaan.” Ook zij hanteren een constante kamertemperatuur. “Je hebt geen schakelmomenten meer en we hebben nog nooit zo heerlijk verwarmd. En met de hybride ketel hebben we in ons huis uit 1882 de CV-ketel altijd achter de hand voor als het echt koud wordt.”

Buurt samen

Jelke Nijboer woont in een huurwoning aan de Meester Geertswei. Met de cheque van 2.000 euro op zak, klopt hij bij huurbaas Elkien aan. Maar investeren in zonnepanelen bleek niet mogelijk. Jelke is niet voor één gat te vangen. Hij mobiliseerde de hele buurt en sprak met hen over hun energiekosten. “Doe ben ik erg geschrokken. Sommige buren betalen 400 euro per maand en komen daarmee ook financieel in de problemen.” 

De huurwoningen zijn slecht geïsoleerd en er is veel tocht. Ook energiecoach Tjalling Reitsma was onder de indruk van de gesprekken. “Veel mensen weten niet wat ze aan energie kwijt zijn. Dat blijkt keer op keer.”

Met steun van WEN heeft Nijboer woningcorporatie Elkien inmiddels zo ver gekregen dat zestig huurwoningen versneld worden geïsoleerd. Die renovatie stond voor 2028 gepland, maar vindt nu dit jaar plaats. De bewoners dragen zelf 1.500 euro van hun cheque bij, 90.000 euro in totaal.

WEN gaat met Elkien in gesprek om te kijken of het ook mogelijk is de huurders versneld aan een hybride warmtepomp te helpen. Pieter de Kroon: “Wij willen kijken of we tot een soort fonds kunnen komen dat huurders en eigenaars met een smalle beurs kan helpen om te investeren in maatregelen die de energiearmoede kan beperken. Geen gift, maar een soort abonnement structuur waarbij het geld wel weer terugkomt.“

Zonder aardgas

In de Proeftuin Aardgasvrije Wijken doet Wijnjewoude ervaring op met twee projecten die er voor moeten zorgen dat het dorp uiteindelijk zonder aardgas kan. De cheque van 2.000 euro voor ieder adres is een stimulans om in het dorp te komen tot een 45% lager energieverbruik. Daarnaast wil Wijnjewoude jaarlijks een miljoen kuub groen gas produceren in een of meerdere mestvergisters. 

WEN ontvangt voor de Proeftuin vanuit het Rijk een bijdrage van 4,3 miljoen euro. In ruil voor het geld moet WEN andere gemeenten mee laten delen in de ervaringen met de projecten in het dorp. Het doel van WEN is om Wijnjewoude uiteindelijk in 2025 energieneutraal te maken.

Meer SA!

Afbeelding
Nieuw college Heereveen gïnstalleerd Nieuws 8 minuten geleden
Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 7 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39