De lader in de buurt van de geparkeerde auto is het meest optimaal.
De lader in de buurt van de geparkeerde auto is het meest optimaal. Foto: Sietse de Boer

ESC uit Gorredijk nieuw in aanleg laadstations

Ondernemen

GORREDIJK Laad lokaal, roepen Allen Nijholt en Stijn Kuipers van Electrical Storage Company (ESC). Deze nieuwe werkmaatschappij van Global Electrical Solutions uit Gorredijk legt laadpalen aan bij particulieren en bedrijven. “Want op dit gebied zijn lokaal moeilijk aanbieders te vinden.”

“Laten we Friesland helpen groen te houden door elektrisch te rijden. Te beginnen in Opsterland”, zegt Nijholt. “Daar moeten we toch naartoe, ondernemers zijn er al druk mee bezig. Binnen niet al te lange tijd moeten nieuw aangeschafte bedrijfswagens elektrisch zijn. Wij willen als lokaal bedrijf Opsterland voorzien van laadpalen en de bijbehorende service. Houd het lokaal, dat is goed voor de lokale economie.”

Vergroenen

Ook particulieren kunnen meehelpen de doelstellingen te halen, zeggen de ondernemers van ESC. De nieuwe werkmaatschappij ontstond op particulier terrein. Stijn: “Bij een collega in Brabant en later een werknemer in België plaatsten we een laadpaal. Dit betekende voor ons een opportunity, een kans. Vanwege onze interesse in elektrotechniek maar ook in het elektrificeren van Nederland. Vergroenen vinden we belangrijk. Bovendien ontwerpen en installeren we als bedrijf accusystemen bij grote bedrijven.” 

Het werk voor scheepvaart en industrie blijft de hoofdzaak. “Global Electrical Solutions trekt de kar, de bedrijven blijven verweven. Stijn en ik werken er allebei en daarnaast voor de werkmaatschappij ESC.” Elektriciteit blijft elektriciteit, waar je het ook in stopt. In schakelkasten en elektriciteitskasten over de hele wereld of gewoon naast de deur in de laadpaal voor de elektrische auto. 

ESC plaatst laadrobots van het merk Easee. “Het mooiste is om de lader aan de muur te plaatsen, met de kabel onder de vloer of door de kruipruimte. De lader kan ook aan een nieuwe paal van gerecyclede materialen. Dat is een bewuste keus en geeft een extra dimensie als je een groenere wereld wilt.” 

Slimme thuislader

“We kijken ter plekke waar de lader het best geplaatst kan worden. Een offerte op afstand maken vind ik niet geloofwaardig.” Meest optimaal voor de lader is in de buurt van de geparkeerde auto, de meeste laadkabels zijn circa vier meter. “Dan zoeken we de juiste route voor de kabel.” 

De klant kan de slimme thuislader thuis in een app instellen. Slim laden betekent het tijdstip kiezen waarop de stroom het goedkoopst is. “Heb je zonnepanelen, dan kun je bijvoorbeeld de lader zo programmeren dat de auto gaat laden als de zonnesterkte hoog is.” Vooralsnog is de praktijk dat veel gebruikers de auto ’s nachts opladen van het energienet. “Voor velen is het economisch nog niet haalbaar om een accu voor energieopslag aan te schaffen.” 

Bij diverse ondernemers in Gorredijk en omgeving zijn inmiddels laadpalen geplaatst. “We opereren landelijk en zetten er een backoffice op. Zo kun je als bedrijf, eventueel ook als particulier, je laadpaal openbaar zetten. De backoffice regelt dan alles automatisch. Dat geldt ook voor zakelijke rijders met een leaseauto. De betalingen worden dan automatisch geregeld met de werkgever.”

‘Hou het lokaal’

Allan geeft graag advies aan mensen die overwegen elektrisch te gaan rijden maar niet weten hoe dat met een thuislader moet. “Waarom zou je via internet bestellen terwijl het lokaal tegen concurrerend tarief kan? Wij zijn gecertificeerd elektromonteur en leveren het hele concept van a tot z.” Want dat is de kracht van lokaal: laad lokaal en vergroen de wereld.

Contact: info@globalelectricalsolutions.nl

Meer SA!

Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 5 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 5 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 11 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 13 uur geleden