Tineke Kuizenga.
Tineke Kuizenga. Foto: Sietse de Boer

Voor logopedie geldt: hoe eerder, hoe beter

Ondernemen

NIJ BEETS De eerste zes jaar van een kind is de taalgevoelige periode, de jaren dat een logopedist de beste resultaten kan boeken. “We kunnen kinderen dan het beste de juiste technieken aanleren”, aldus Tineke Kuizenga van Logopedie Taalrijk. 

Leerkrachten op de basisscholen zijn attent op signalen die wijzen op problemen met taalbegrip, het formuleren van zinnen en het communiceren van kinderen. “Zij zetten ouders vaak ook op het spoor van logopedie”, weet Kuizenga. “Maar het zou goed zijn wanneer ouders niet wachten tot de basisschool, maar eerder hulp inschakelen.” 

Ze begrijpt aan de ene kant goed dat ouders afwachtend zijn, in de verwachting dat kinderen die minder talig zijn, die achterstand wel inhalen. “Maar dat is lang niet altijd het geval. En heeft een kind moeite met communiceren, dan heeft dat gevolgen voor de ontwikkeling. En dat kan weer tot frustratie en mogelijk gedragsproblemen leiden.”

Kuizenga weet dat voor een groep ouders het inschakelen van logopedie best een grote stap is. “Maar wij kunnen heel laagdrempelig meekijken en adviseren.” Volgens Kuizenga blijkt uit onderzoek dat 7 tot 14 procent van de kinderen een spraak- of taalstoornis heeft. De groep kinderen met ADHD of autisme is veel kleiner. “Maar wel veel bekender, vaak omdat die signalen veel duidelijker zijn.” Kinderen met een spraak- en taalprobleem zijn vaak wat stiller, willen minder opvallen. 

Enkele voor ouders belangrijke signalen: kinderen maken korte zinnen, communiceren moeilijk met leeftijdsgenoten, willen eigenlijk niets vertellen, zijn wat teruggetrokken, vinden het moeilijk antwoorden te geven op vragen of zijn slecht te verstaan. Ouders kunnen online (kindertaal.nl/snel) een vragenlijst invullen die de participatie van een kind meet.

Compensatie

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is blijvend. “Maar een lo- gopedist kan kinderen helpen er goed mee om te gaan. Door het stimuleren van de taalontwikkeling en bijvoorbeeld door het aanleren van compensatiestrategieën. Hoe jonger je hiermee aan de slag kunt, hoe beter. We kijken vooral naar wat het kind laat zien en stemmen daar de behandeling op af. Zo kan het kind in eigen tempo ontwikkelen en komt het plezier in communiceren en alles wat daarbij hoort terug.”

Logopedie Taalrijk is actief vanaf verschillende vestigingen: Lemmer, Ens, Creil, Vollenhove, Rutten en sinds begin dit jaar ook Nij Beets. Alles zes teamleden van Taalrijk hebben een eigen specialisme. Ze onderzoeken en begeleiden op het terrein van spraak, taal, adem, stem, mondgedrag & mondmotoriek, eten & drinken, slikken en gehoor. Kinderen die bijvoorbeeld stotteren en slissen of zich vaak verslikken kunnen ook bij een logopedist terecht. 

Logopedie zit in de basisverzekering, de behandeling wordt vergoed. Vanaf 18 jaar geldt het eigen risico. Er is wel een verwijzing van de arts (huisarts, jeugdarts of medisch specialist) nodig. Logopedie Taalrijk helpt vooral kinderen; ongeveer een vijfde van de cliënten is volwassen. “Een gespecialiseerde logopedist geeft op indicatie van de arts consulten bij hen thuis. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld gevolgen van een hersenbloeding, parkinson of dementie”. Volwassenen met slik-, stem- en articulatieproblemen of stotteren kunnen ook in de praktijk terecht.

Inloopspreekuur

Logopedie Taalrijk houdt op 13 september (vanaf 8.15 uur) een inloopspreekuur in peuterspeelzaal De Earste Wjuk van Oink! in Boornbergum. Ouders kunnen daar zonder afspraak terecht voor vragen of een gesprek.

logopedietaalrijk.nl

Meer SA!

Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Kijk live: Lintjesregen in Opsterland Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Opsterlandse pick-up gaat naar Oekraïne Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: de framedrums van Saffraan Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zwembad De Delte opent zaterdag Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 25 apr, 08:20
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 25 apr, 08:19
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 25 apr, 08:16