Daniël van der Meulen werkt in heel Friesland.
Daniël van der Meulen werkt in heel Friesland. Foto: Sietse de Boer

Daniël de Keukenvernieuwer

Ondernemen

NIJ BEETS Daniël van der Meulen vernieuwt in heel Friesland bestaande keukens. Hij weet inmiddels precies wat momenteel populair is. “Boppekastjes moatte der tsjintwurdich faak út en swarte front- sjes en in swart wurkblêd moatte deryn.”

Sinds 2019 werkt Daniël van der Meulen (33) uit Nij Beets als zzp’er voor de firma De Keukenvernieuwers. Deze landelijk werkende onderneming richt zich op het weer als nieuw maken van verouderde keukens. Heel Nederland is daarvoor in regio’s verdeeld. 

Daniël is de enige Keukenvernieuwer in Friesland en heeft daarom klanten door de hele provincie. “Dizze wike sit ik in pear dagen yn Ljouwert.” Hij pakt zijn volle agenda en bestudeert zijn planning voor volgende week: “Takom wike sit ik yn Harns, Wergea en It Hearrenfean.” Voor een vakman is er genoeg werk in deze tijden. 

Monteur

Van huis uit is Daniël automonteur. Na enkele jaren in een autogarage gewerkt te hebben, ging hij echter aan de slag bij een woningbouwvereniging. Daniël: “Wy moasten de húzen neisjen neidat de hierders derútgongen.” Zo kwam hij voor het eerst in aanraking met onder andere badkamers, keukens, verwarmingsketels. In 2008 stapte hij over naar het leger en werkte bij de Luchtmobiele Brigade in Assen. 

Daar kon hij in de werkplaats van militaire voertuigen zijn automonteursdiploma goed gebruiken. Drie jaar geleden nam hij ontslag. “Ik moast nei Afghanistan, mar wy hienen krekt in jonkje krigen. Doe ha ik mar ûntslach naam.” Daarna was Daniël nog werkzaam als storingsmonteur voor keukens in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Toen had hij genoeg kennis en vaardigheden in zijn rugzak om de volgende stap te nemen: “Ik woe graach eigen baas wurde.”

Nu staat hij dus op eigen benen als De Keukenvernieuwer van Friesland. De landelijke organisatie ondersteunt hem met een website en het transport van keukenbenodigheden: een nieuw keukenblad, afzuigkap en verder alles wat in een keuken ingebouwd moet worden. Zijn werk bestaat onder andere uit het vervangen van frontjes van kastjes en lades. 

Maar ook het plaatsen van een nieuw werkblad of het vervangen van afzuigkappen, vaatwassers of ovens. Veel klanten willen milieubewuster leven en wonen en willen daarom hun keuken renoveren. “In soad minsken wolle ek fan it gas ôf en wolle elektrysk iten siede.”

Een compleet nieuwe keuken is vaak erg duur in vergelijking met het aanpassen van een bestaande keuken. Daniël: “Foar it pleatsen fan in nije keuken bin ik in wike dwaande. It oanpassen fan in keuken kin yn in dei as it moat en it jout ek noch folle minder rommel.” Daniël pakt zoveel mogelijk keukenklussen aan, maar niet alles. Zo weigert hij IKEA-keukens te plaatsen. 

Dat is zijn eer te na. Dat krenkt zijn vakmanschap. “Dat is itselde as sels moal keapje en dan de bakker freegje om der in bôle fan te bakken. Dat doch ik net.” Zijn werk bestaat ook uit het adviseren over bijvoorbeeld het aantal decibellen dat een afzuigkap produceert. Of de energieklasse van een koelkast. Momenteel is de levering van keukenapparatuur een groot probleem. De levertijd van kookplaten, ovens en afzuigkappen is opgelopen van twee maanden tot wel een half jaar. 

“It is in drama. It komt troch it tekoart oan computerchips dy’t yn al dy apparaten sitte.” Het werkplezier haalt hij vooral uit de afwisseling. Hij komt overal in Friesland en elke dag is weer anders. “Do witst noait watst tsjinkomst.”

dekeukenvernieuwers.nl

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49