Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN Foto: ELAN

Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters

Nieuws

NIJ BEETS Scholeksters die in Nij Beets op zoek zijn naar een broedplaats, kunnen sinds woensdag op een originele plek terecht. Wethouder Durk Durksz van de gemeente Opsterland onthulde een bijzondere manier van recyclen van verkeersborden.  

Het oude verkeersbord ‘verboden te parkeren’ is bevestigd op een paal en bedekt met schelpen en grond en is geplaatst midden in een sloot op het bedrijf van maatschap Stoker. Op deze manier krijgen de vos en de steenmarter minder kans om bij het nest te komen. 

De scholekster komt veel voor, ook steeds meer in bebouwd gebied. Ze stellen niet zoveel eisen aan een nest. Een kuiltje met wat schelpjes, takjes of stro is voldoende om drie of vier eieren uit te broeden. Het aantal scholekster daalt wel langzaam maar zeker. 

Agrarisch collectief ELAN vatte het idee op om deze ‘nestpalen’ te plaatsen. “Elders zijn dit soort nestpalen al een succes”, aldus Warner de Leeuw, bestuurslid van ELAN. “Dit de eerst geplaatste paal in ons werkgebied, maar er volgen er nog meer.”

Volgens melkveehouder Albert Stoker is de locatie gekozen in samenspraak met de nazorger in dit gebied. “Op basis van de monitoringsgegevens van de afgelopen jaren blijkt dat rondom dit punt heel vaak scholeksters aanwezig zijn. Maar omdat de scholekster altijd erg nadrukkelijk aanwezig is, vormen ze een makkelijke prooi voor predatoren. We hopen dat we de scholeksters met dit soort nestpalen kunnen helpen”, aldus nazorger Bauke van de Pol. 

De nestpalen maken het voor predatoren lastig om over land bij het nest te komen. Ten eerste moeten ze door het water en vervolgens moeten ze dan via een paal omhoog klimmen. Dit schrikt de predatoren waarschijnlijk af, waardoor de vogel rustig kan broeden.

De verkeersborden zijn beschikbaar gesteld door gemeente Opsterland. Wethouder Durksz ondersteunt het initiatief van harte. “Opsterland heeft hebben we warme contacten met ELAN. Toen de vraag kwam om oude verkeersborden te gebruiken als nestplaats, vonden we dat een heel leuk idee. We hadden nog een aantal verkeersborden liggen die niet meer gebruikt werden, op deze manier dragen deze borden zelfs bij aan de biodiversiteit in Opsterland. Een mooie win-win situatie.”

Meer SA!

Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 35 minuten geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 1 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 15 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 15 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 15 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 15 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 21 uur geleden