Jan Jeeninga en Pieter Ploegstra bij de vrachtwagen van De Boer Transport.
Jan Jeeninga en Pieter Ploegstra bij de vrachtwagen van De Boer Transport. Foto: Renske Woudstra

Op avontuur voor een goed doel

Nieuws

GORREDIJK Ze zijn vrachtnummer 240, gaan op pad met zo’n veertig ton hulpgoederen voor Oekraïne. Het betekent een tocht van 4.800 kilometer. Jan en Pieter houden wel van een uitdaging en die vonden ze bij de Friese Rijders. Lekker ‘on the road’ en ondertussen iets goeds doen.

De twee mannen liepen al langer met het plan rond om een nieuwe uitdaging te zoeken. “Altyd mar oan it wurk, dan moat je soks ek ris dwaan. We ha soms gewoan in útdaging nedich”, vertelt Jan Jeeninga. En zo, dankzij oplettendheid van zijn vrouw, kwam hem de oproep van de Friese Rijders onder ogen. “Dy sochten sjauffeurs, dat like ús wol wat.” Jan ging naar de voorlichtingsbijeenkomst voor chauffeurs en meldde zich aan. Voor Pieter Ploegstra ligt het even iets anders. “Ik wie al drok mei myn rydbewiis CE dwaande, mar dêr komt no noch wat mear druk op.” Hij hoopt zijn vrachtwagenrijbewijs te halen voor hun vertrek halverwege april.

Balletje rolt

En dan kan een balletje mooi rollen. Douwe-Jan de Boer van transportbedrijf De Boer in Tijnje, die al eerder een vrachtwagen ter beschikking stelde, hoorde van de plannen en bood meteen een vrachtwagen aan. Daarnaast wilde hij ook wel mee als chauffeur. Hoe het dus ook gaat met het rijbewijs van Pieter, transport 240 gaat door. De mannen brengen de goederen naar Charkov of Odessa. De brandstof voor deze rit gaat 3.000 euro kosten.” En daarom zijn ze vier weken geleden een crowdfundingsactie gestart. Hun streven is om 5.000 euro op te halen; wat daarvan overblijft wordt gedoneerd aan de Friese Rijders.

Avontuur

Het wordt een avontuur, zegt Jan. En ze kunnen iets voor een ander betekenen, vult Pieter aan. Problemen verwachten ze niet, hoewel het bij de grens tussen Polen en Oekraïne wel lastig kan worden. Pieter: “In kennis hat der krekt west, hy hat twa dagen wachtsje moatten by de grins.” Maar een vrachtwagen met hulpgoederen voorzien van de Rode Kruis-vlag krijgt vaak voorrang, weet hij. Slapen doen ze onderweg in de cabine; de Friese Rijders hebben hiervoor een handige lijst opgesteld met veilige plekken. 

De organisatie zorgt ook voor het papierwerk zoals vrachtbrieven en verzekeringen. Behalve verzekering voor oorlogsschade, zegt Jan. Ze gaan niet naar oorlogsgebied. “Mar as we nei Odessa gean, kin dêr fansels ek bommen falle. Dêr bin ôfrûne wike ek bommen op goaid. Mar as de oarloch te tichtby komt, dan hat de organisaasje oare plakken dêr’t we ôfleverje kinne.”

Problemen oplossen

Het zal best spannend worden, vooral als ze eenmaal op weg zijn. In Duitsland zal het nog meevallen, denkt Jan. Met het Duits redt hij zich wel. “Mar dêr yn Poalen is it foar my hielendal Russysk.” Maar dat zien ze dan wel weer, vindt Pieter. Als eventuele problemen zich aankondigen, lossen ze die wel op. “En alle riders foar ús bin ek feilich wer thúskaam.” Ze krijgen bovendien voorafgaand aan de reis nog instructies van de organisatie, die tijdens de reis 24/7 bereikbaar is. De verwachting is dat de rijders ruim zeven dagen onderweg zijn. 

Dat is dan alleen de reistijd, de vrachtwagen is langer onderweg. Die wordt vooraf geladen bij het verzamelpunt in Haulerwijk en moet vervolgens op de weegbrug. Wat ze meenemen voor onderweg? “Drûge woarst”, weet Pieter. En berenburg, vindt Jan. Want zo’n fles als ‘betaling’ heeft hen ooit in Zweden weer op weg geholpen.

Doneren

Doneren kan via doneeractie.nl.

Meer SA!

Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 12 minuten geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 49 minuten geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 14 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 14 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 14 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 14 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 20 uur geleden