Arnaud Dijkstra, een van de initiatiefnemers van Friese Rijders, in Oekraïne.
Arnaud Dijkstra, een van de initiatiefnemers van Friese Rijders, in Oekraïne.

Noodklok klinkt voor Oekraïne

Nieuws

URETERP De Friese Rijders luiden de noodklok voor Oekraïne. De nood is daar hoog, nu de winter is aangebroken. Daarom is gestart met een grote humanitaire actie. In twintig weken tijd willen de Rijders honderdduizend gevulde bananendozen en specifieke andere benodigdheden verzenden via een uniek netwerk.

In augustus was Arnaud Dijkstra uit Ureterp met zijn gezin in Oekraïne. “Ik seach de need dêr.” Begin dit jaar was hij gestopt als Friese Rijder. Na zijn bezoek aan Oekraïne kon hij het toch niet laten en was Dijkstra enorm gemotiveerd om een 2.0-actie op te zetten. “Dus ik bin der wer yn stapt.” 

Chaplains

Sinds maart 2022 is er een vertrouwde en stabiele aanvoerlijn voor hulpgoederen in Oekraïne. Partner hierin is de Open Door Foundation en hun netwerk van zo’n 450 chaplains. Een chaplain kun je met een kapelaan vergelijken, maar dat dekt de lading niet helemaal, zegt Arnaud. Ze zijn een officieel politie- en legeronderdeel en steunen niet alleen moreel maar wagen ook hun leven door hulpgoederen naar burgers en militairen in het frontgebied te brengen.

“In pear wiken lyn bin ik wer yn Oekraïne west om de saken op te starten want de oanfier fan help moat dêr ek goed rinne. Ik ha frege wat der nedich wie.” De Oekraïners kwamen zelf met een lijst voor de inhoud van gevulde bananendozen voor burgers en militairen. Ook zeer welkom zijn generatoren, tourniquets, EHBO-kits, lichaamswarmers en ready-to-eatmaaltijden, waarvoor geldelijke donaties worden gevraagd.

Noord-Nederland

Hoewel de Friese Rijders gestart zijn als Friese organisatie, sluiten steeds meer mensen uit het Noorden aan. Inmiddels zijn overal in Noord-Nederland actiegroepen actief om bananendozen te vullen met hulpgoederen. Het doel is om nog in december 15.000 dozen en 75.000 euro in te zamelen voor eerste acute hulp. 

Sinds de start van de actie, op maandag 4 december, gaat het hard. Scholen, kerken en dorpen uit het hele Noorden startten met actiegroepen. Elke actiegroep geeft aan hoeveel dozen ze gaan vullen en voor wanneer ze dit doel gehaald willen hebben; doel van de Friese Rijders is elke maand 20.000 bananendozen en 100.000 euro in te zamelen. Van dit gedoneerde geld worden bovengenoemde items gekocht

Stel de voetbalclub uit Jubbega wil driehonderd dozen vullen als actiegroep en betrekt het hele dorp erbij, geeft Arnaud als voorbeeld. Op die dozen worden dan stickers geplakt, de dozen worden in bulk verzonden en de chaplains maken foto’s van het uitdelen. “Sa witst wêr’t dyn help hinne giet, we fine it belangryk dat minsken dat sjen kinne. En de betroubere klup chaplains bringt it dêr wêr’t it it meast nedich is.” En de voetbalclub krijgt een aantal foto’s waar hun dozen heen zijn gegaan, het is traceerbaar. 


Frontlinie

De Friese Rijders hopen dat het hele Noorden, met samen zo’n 1,75 miljoen inwoners, in actie komt. Hoe dat te doen, is te lezen op frieserijders.nl. De goederen gaan naar de frontlinie waar honderdduizenden burgers leven onder zware omstandigheden en waar militairen leven in dreiging, kou en modder. Ook gaan er goederen naar hulpbehoevenden elders.

Op vrijdag 15 december wordt het speciale verzamel- en distributiepunt in Haulerwijk geopend door commissaris van de Koning Arno Brok. Daar worden de ingezamelde goederen door Oekraïense vluchtelingen gereedgemaakt voor transport. In vrachtwagens gaat het vervolgens rechtstreeks naar een van de vier losadressen in Oekraïne, van waaruit chaplains het verder verspreiden.

frieserijders.nl

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 7 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 14 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 14 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32