Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.

Plan nieuwe supermarkt Gorredijk is definitief

Nieuws

GORREDIJK Als alles, maar dan ook alles meezit, opent de nieuwe Aldi-supermarkt aan de Hoofdstraat van Gorredijk nog voor het einde van het jaar de deuren. Na diverse aanpassingen heeft het plan inmiddels zijn definitieve vorm gekregen.

Sloopbedrijven hebben in lange tijd niet zoveel werk gehad in het hart van Gorredijk als de laatste maanden. Meerdere panden aan het zuidwestelijke deel van de Hoofdstraat gingen tegen de vlakte. Veel puin is al opgeruimd, de fundering van een van de panden ligt nog open.

De sloop is nodig om plaats te maken voor de nieuwe Aldi en het bijbehorende parkeerterrein. De supermarkt werkt al jaren aan een plan om de bestaande winkel aan de Schoolstraat te verhuizen naar de Hoofdstraat. Een nieuwe plek voor een grotere en beter bereikbare supermarkt, met meer parkeerplaatsen. 

Het plan had al heel wat voeten in de aarde, er moesten meerdere panden worden aangekocht en twee winkels zijn verplaatst. Het plan is de afgelopen jaren meerdere keren aangepast. Aanvankelijk was het idee om de nieuwe supermarkt achter op het terrein te bouwen. Hierdoor zou een hele gevelrij aan de Hoofdstraat verdwijnen met een open zicht op een grote parkeerplaats. Onder invloed van veel reacties uit het dorp is het plan later aangepast. In het definitieve plan wordt de supermarkt direct aan de Hoofdstraat gebouwd en worden een aantal bestaande panden geïntegreerd in het plan.

Drie panden

Wie langs de locatie rijdt, ziet dat er nog drie panden overeind staan in een verder gesloopte omgeving. Het huis in de stijl van de Amsterdamse School (Hoofdstraat 102) en de woning aan de Badweg (nummer 2) worden opgenomen in de nieuwe supermarkt (zie tekening). Hoofdstraat 104 (voorheen Us Hoekje) is vanwege de staat van het pand gesloopt, maar wordt in vergelijkbare stijl herbouwd. Aldi wil dit pand verhuren of verkopen. Datzelfde geldt voor het voormalige Café Neys iets verderop in de Hoofdstraat. Dit pand is ook blijven staan, de locatie heeft nog steeds een horecabestemming. 

De gevel van het naastgelegen pand (voorheen De Lindehof) zou ook gespaard blijven van de sloophamer, maar bleek tijdens de sloopwerkzaamheden vanwege de slechte staat toch niet te redden. Aldi bouwt hier een pand in vergelijkbare stijl terug; ook in dit pand is plek voor bijvoorbeeld een winkel. Zo ontstaan er na de bouw van de supermarkt dus drie nieuwe winkelpanden in dit deel van de Hoofdstraat. Om de gevelstructuur in dit deel van de Hoofdstraat zoveel mogelijk te bewaren, herbouwt Aldi ook de gevel van een van de tussenliggende panden, als onderdeel van de nieuwe supermarkt.

Ingang

Het parkeerterrein van het nieuwe supermarktterrein is van twee kanten bereikbaar. Vanuit de Hoofdstraat kunnen automobilisten het parkeerterrein bereiken via een ingang op de voormalige locatie van EP:Van der Molen, tussen het voormalige Café Neys en het huidige Harry’s Kledingreparatie. Verderop in de Hoofdstraat is de ingang van de supermarkt voor wandelaars en fietsers direct bereikbaar. De tweede ingang voor het parkeerterrein ligt aan de Badweg. Vanaf hier wordt de supermarkt ook bevoorraad. Dat betekent dat ook de verkeerssituatie op de Badweg wordt aangepast. De parallelweg vanaf de Rindert van Zinderen Bakkerstrjitte tot de Geert van der Zwaagstrjitte blijft bestaan. Daarna wordt de parallelweg bij de Badweg getrokken zodat het bevoorradingsverkeer voor de supermarkt direct toegang heeft tot het terrein. Ter plekke wordt de snelheid beperkt tot 30 km/uur. 

Planning

Aldi wil graag zo snel mogelijk starten met de bouw van de nieuwe supermarkt, maar het wachten is nog op de definitieve vergunningen en het vaststellen van het bestemmingsplan. Wethouder Marcel van Opzeeland van de gemeente Opsterland verwacht dat de gemeenteraad hier in mei een besluit over kan nemen. Daarna duurt het nog zes weken tot het bestemmingsplan helemaal definitief is, maar Van Opzeeland verwacht geen bezwaren meer. “Door de inspanningen van Aldi is er goed met het dorp en de buurt overlegd. Op het bestemmingsplan zijn vanuit het dorp dan ook geen zienswijzen ingediend. Dat hebben ze goed aangepakt, ook al betekent dit wel dat het allemaal iets langer duurt.” 

Aldi is inmiddels al gestart met de volgende stap, de aanbestedingsprocedure voor de bouw, om straks zo snel mogelijk te kunnen beginnen.


Tekenaar Venastro Franke Veenstra tekende de verdwijnende bebouwing van een deel van de Hoofdstraat in Gorredijk.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 42 minuten geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 5 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 19 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 19 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 19 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 19 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 22 uur geleden