Albert Riemersma en Peter de Vries klaar voor vertrek naar Oekraïne
Albert Riemersma en Peter de Vries klaar voor vertrek naar Oekraïne

‘Ongewenst’ jubileum voor Friese Rijders

Nieuws

URETERP Afgelopen weekend vertrokken Friese Rijders Albert Riemersma en Peter de Vries met een bus vol goederen richting Oekraïne. Exact een jaar na de eerste rit, werd dit rit honderd. Voor de vrijwilligers een jubileum dat ze liever niet hadden meegemaakt.

Op 4 maart was het precies een jaar geleden dat de eerste Friese Rijder richting Oekraïne vertrok. Met maar één doel: de mensen daar helpen. Sinds die eerste rit zijn er vele Friese, en ook veel niet-Friese Rijders gevolgd die er tonnen aan hulpgoederen hebben gebracht. Op de terugweg namen ze vluchtelingen mee terug.

Ook de jubileumrit bracht hulpgoederen naar de Open Door Foundation, de Oekraïense partner die de goederen verder distribueren naar de mensen en regio’s waar de hulp het meest nodig is. Zowel in zwaar getroffen gebieden, als ook naar de soldaten aan het front. Het gaat medische hulpmiddelen, maar ook om ingeblikt eten en generatoren.

“Wij hadden eten, dekens en kleding bij ons. Maar ook generatoren. Sinds de energie-installaties in het land zijn gebombardeerd zijn de voorzieningen erg kwetsbaar. Met generatoren kan men toch rekenen op licht en warmte, maar ook kunnen telefoons opgeladen worden. Van groot belang om bijvoorbeeld contact te kunnen onderhouden met familieleden aan het front”, vertelt Peter de Vries.

De Friese Rijders is een vrijwilligersorganisatie. “We stoppen liever vandaag, dan morgen”, geeft Albert Riemersma aan. Hij is één van de vrijwilligers uit het kernteam en verantwoordelijk voor de planning van de ritten. “We kijken er zo naar uit dat het vrede mag worden daar. Voor beide landen wens je dat. Maar we gaan voorlopig nog door. Er melden zich nog steeds nieuwe rijders aan. Een ook qua giften kunnen we ons werk nog voortzetten. Dit is crisiswerk, lang vooruitkijken kan niet en hoeft ook niet. Het is echt teamwork, van al die mensen die een steentje bijdragen. Heel bijzonder!”

Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar die druppel zal jou maar net raken is het motto. Ook voor nieuwe goederen en volgende ritten blijven er financiële middelen en goederen nodig om het werk mogelijk te maken. www.frieserijders.nl

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19