Afbeelding

Staatsbosbeheer steekt zelf heide in vlam

Nieuws

WIJNJEWOUDE Staatsbosbeheer voert in februari op de Duurswouderheide een test uit met het beheerst afbranden van circa een hectare heide. Doel van de terreineigenaar is om te onderzoeken wat de effecten van de brand op de aanwezige vegetatie zijn. 

Op een groot deel van de Duurswouderheide heeft Staatsbosbeheer te maken met een massale aanwezigheid van het pijpenstrootje. Deze grassoort verdringt andere plantensoorten. Door het beheerst laten afbranden van een gedeelte van de heide wil de terreinbeheerder ruimte creëren zodat andere vegetatie de kans krijgt zich te herstellen en verbeteren.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze brand zal plaatsvinden. Het moment is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Voor een beheerste brand moet de ondergrond kleddernat of bevroren zijn zodat de brand niet de bodem in gaat. Ook is het volgens Staatsbosbeheer belangrijk dat er een droge, bij voorkeur oostelijke wind staat. 

Doordat de brand plaats vindt op de bovenste laag van de heide, wordt de bodem niet verstoord. Ook de dieren zullen er geen last van hebben. 

Op een later moment in het jaar wordt deze plek opnieuw gebruikt door brandweerkorpsen uit de regio voor een oefening bestrijding natuurbrand. Er wordt dan niet opnieuw brand gesticht, maar alleen geblust. Na een jaar is de heide weer volledig hersteld en is er niks meer te zien van de beheerste brand en de brandoefening. 

Voor deze actie heeft de gemeente Opsterland een vergunning verleend. Het branden wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Tijdens de brand is de brandweer aanwezig. 

Meer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18