Mandefjild Bakkeveen .
Mandefjild Bakkeveen . Mandefjild Bakkeveen .

Bakkeveen van alle kanten

Mei Sa! op paad
Het Mandefjild en de Bakkefeanster Dunen zijn populair. Het natuurgebied biedt een afwisselend decor om te wandelen of anders te recreëren. Maar in de omgeving van Bakkeveen zijn meer bossen en natuurgebieden die de moeite waard zijn. Deze Sa!-route toont de wandelaar de verschillende gezichten van Bakkeveen. 
De grote natuurgebieden in en rond Bakkeveen hebben verschillende eigenaren. Zowel Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Natuurmonumenten hebben er natuur in beheer.
Wie de route bij De Stripe start, bereikt al vrij snel de rand van de Duurswouderheide, met ongeveer 150 hectare het grootst overgebleven heideveld van de provincie Fryslân. Het is onderdeel van een veel groter gebied dat Staatsbosbeheer de Friese Wouden noemt. De wandeling leidt niet over de heide, maar zet koers richting Bakkeveen. Niet door de bossen, maar door open land. Dit is echt een voor velen onbekende kant van het dorp. Vanaf de Biskopsreed voert een weg, overgaand in een fietspad door de weilanden naar de Nijefeansterwei. Langs het bedrijventerrein van Bakkeveen komt knooppunt 57 in zicht dat de wandelaar naar knooppunt 66 brengt, een achterdeur van het Mandefjild.
Eigenaar It Fryske Gea noemt het Mandefjild zelf een van haar pronkjuwelen. Een combinatie van heidevelden, bos, vennen en een zandverstuiving. Met onder andere Drentse heideschapen en Exmoorpony’s als vaste bewoners. Het is niet alleen natuur wat de klok slaat, maar ook cultuurhistorie. Door het gebied loopt de ‘holle weg’, eeuwenlang een verbindingsweg tussen Drenthe en Fryslân.
DOWNLOADS

Meer SA!

Routinier Bart Jonkers van Blue Boys.
Sa! Sport: Bart Jonkers (Blue Boys) kondigt afscheid aan Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Subsidie voor plan Kolderveen Nieuws 11 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 12 uur geleden
Lukster Heawei
Doorfietsroute vertraagd Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Felix is helemaal gek van de fifties Ondernemen 12 uur geleden
Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 29 apr, 16:33
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 29 apr, 11:39
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45