Afbeelding
Fietspaden Wijnjewoude.

Opsterland werkt aan forse investering in fietspaden

Nieuws
De slechte staat van een aanzienlijk deel van de fietspaden in de buurt van Bakkeveen en Wijnjewoude is al jaren een ergernis bij de dorpen en de toeristen. Er is na circa acht jaar praten nu eindelijk zicht op een oplossing; het plan vraagt een investering van circa 1,5 miljoen euro. Opsterland vraagt voor de eerste fase van het project bij de provincie een bijdrage van 140.000 euro, de gemeente reserveert zelf circa 200.000 euro en Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer trekken ook de portemonnee.
Beide natuurorganisaties zijn eigenaar van de fietspaden. Dat was ook jarenlang de drempel om een oplossing te vinden. Opsterland was lang niet bereid om mee te betalen aan fietspaden die andermans eigendom zijn, maar ziet ook het toeristische belang. Het totale project gaat om zeven stukken fietspad op de Duurswouderheide, Oude Bosch en langs de Slotpleats. Het zijn veelgebruikte fietspaden die relatief smal zijn en door worteldruk en afbrekende zijkanten in slechte staat verkeren. Na de aanpak worden de fietspaden minimaal 1,5 meter breed en wordt het asfalt vervangen door beton. Wethouder Rob Jonkman denkt dat het niet reëel is om te verwachten dat de paden al komende zomer zijn aangepakt. “Het zijn wel fietspaden in natuurgebieden, dus hebben we ook te maken met het broedseizoen en andere beperkingen.”

Fietspad Olterterp

Opsterland wil het fietspad langs de noordzijde van de Van Harinxmaweg tussen Beetsterzwaag en Olterterp verbreden. Door een toenemend gebruik van elektrische fietsen is het veel drukker geworden op dit fietspad, waar de fietsers in twee richtingen gebruik van maken. Dat leidt tot conflicten en onveilige situaties. Het plan is het fietspad te verbreden tot minimaal drie meter, waar mogelijk breder. Opsterland verwacht in het derde kwartaal met de werkzaamheden te kunnen beginnen. Het project kost 140.000 euro, Opsterland betaalt de helft zelf en heeft voor de andere helft een bijdrage gevraagd uit het provinciale Fyts!impuls-project.

Meer SA!

Routinier Bart Jonkers van Blue Boys.
Sa! Sport: Bart Jonkers (Blue Boys) kondigt afscheid aan Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Subsidie voor plan Kolderveen Nieuws 7 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 8 uur geleden
Lukster Heawei
Doorfietsroute vertraagd Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Felix is helemaal gek van de fifties Ondernemen 8 uur geleden
Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 29 apr, 16:33
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 29 apr, 11:39
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45