Afbeelding

Raadsleden hebben vragen over opvang vluchtelingen

Nieuws

BEETSTERZWAAG De fracties van PvdA, D66 en GroenLinks in de Opsterlandse gemeenteraad willen van het college van B en W weten of Opsterland een rol kan spelen in de opvang van vluchtelingen. In schriftelijke vragen refereren ze aan de Groningse gemeente Oldambt die andere Nederlandse gemeenten oproept om samen Ter Apel te ontzien. Het is een oproep aan de gemeenten om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. 

Volgens de drie Opsterlandse partijen zijn er verschillende mogelijkheden om te helpen. Door noodopvang en huisvesting te regelen of door bijvoorbeeld flexwoningen te bouwen. Het Rijk wil hiervoor landelijk de komende jaren ruim 730 miljoen euro uittrekken. Opsterland is van de problematiek op de hoogte, stellen PvdA, D66 en GroenLinks. Ze verwijzen naar de beantwoording op technische vragen bij de jaarrekening 2021. Het college stelt daarin dat het met oog op de mogelijke komst van vluchtelingen het verstandig is om het niet-verkochte vastgoed aan te houden. Het gaat onder andere om leegstaande schoolgebouwen. In Gorredijk wordt de voormalige school De Flambou bijvoorbeeld nu gebruikt om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.  

De drie partijen willen weten of het college gehoor wil geven aan de oproep van de gemeente Oldambt. En of Opsterland al in gesprek is met het Rijk, de provincie en/of andere gemeenten over de mogelijkheden om een rol te spelen bij de opvang van vluchtelingen. Ze willen ook worden bijgepraat in hoeverre Opsterland de mogelijke opvanglocaties al in beeld heeft en of spreiding over de dorpen mogelijk is. Opsterland werkte in 2015 mee aan crisisnoodopvang in Ureterp.

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 10 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51