Afbeelding

Hobbels bij opvang vluchtelingen bij particulieren

Algemeen

BEETSTERZWAAG Als enige Friese gemeente maakt Opsterland bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van huisvesting bij particulieren. In de praktijk is dat volgens de gemeente soms een moeizaam en tijdrovend proces, dat tot frustratie en onbegrip kan leiden.

Bij gebrek aan grootschalige opvanglocaties besloot Opsterland al vanaf het begin van de Oekraïnecrisis om in te zetten op opvang bij particulieren. Via de officiële kanalen zorgt de Veiligheidsregio Fryslân voor toewijzing van de opvangplekken. Op deze manier zijn circa negentig van de 130 in Opsterland opgevangen Oekraïners gehuisvest. 

Daarnaast zorgen particuliere initiatieven voor de opvang van circa veertig Oekraïners. Bij particulieren zijn nog enkele plekken beschikbaar, zo schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Halverwege maart ging Opsterland er nog van uit tachtig tot honderd vluchtelingen op te vangen.  

De opvang bij particulieren is soms lastig, schrijft het college. Een goede match tussen de samenstelling van de groep vluchtelingen en de aangeboden huisvesting is soms een moeizaam en tijdrovend proces. Volgens het college leidt dat soms tot frustratie en onbegrip bij de mensen die de huisvesting aanbieden. Vertegenwoordigers van de gemeente proberen hier zoveel mogelijk uitleg bij te geven. 

Opsterland zette ook in op centrale huisvesting in twee gebouwen: de voormalige school De Flambou en het voormalige Groene Kruisgebouw, beide in Gorredijk. Beide locaties zijn nog niet in gebruik. Het Groene Kruisgebouw is bijna klaar voor bewoning, De Flambou wacht nog op enkele grote aanpassingen in sanitair en keuken.

Leefgeldregeling

Inmiddels heeft Opsterland een leefgeldregeling ingevoerd voor de vluchtelingen uit Oe- kraïne. Iedere vluchteling krijgt 260 euro per maand. Vluchtelingen die bij particulieren zijn gehuisvest krijgen daarnaast ook een zogenaamde maandelijkse ‘wooncomponent’ van 215 euro voor volwassenen en 55 euro voor minderjarigen. Dit geld krijgen de vluchtelingen zelf, zij bepalen wat er met dit geld gebeurt en of ze hiervan een bijdrage leveren voor de extra kosten van het gastgezin. 

De uitvoering van de leefgeldregeling stuit deels op problemen doordat niet alle vluchtelingen over een bankrekening beschikken. De eigenaren van woningen die worden gebruikt voor de gemeenschappelijke opvang van vluchtelingen krijgen met terugwerkende kracht een financiële compensatie die varieert van 250 tot 900 euro per maand, afhankelijk van het aantal personen dat wordt opgevangen.

Binnen Opsterland zijn tientallen vrijwilligers actief om locaties in te richten, activiteiten te organiseren en andere hand- en spandiensten te verrichten. Een deel van de Oekraïners heeft inmiddels werk gevonden. Meerdere scholen vangen kinderen op en er worden activiteiten zoals taallessen georganiseerd.

Friese Rijders

Ondertussen gaat de hulpverlening via De Friese Rijders nog steeds door. Afgelopen vrijdag vertrok de veertigste rit van vrijwilligers richting Oost-Europa. Op de heenweg nemen de vrijwilligers hulpgoederen mee voor twee vaste locaties in het oosten van Polen en Slowakije. Op de terugweg reizen iedere keer zeven door de oorlog getroffen vluchtelingen mee terug; op deze manier hebben ze al meer dan 225 vluchtelingen naar Friesland gebracht. 

De Friese Rijders maken drie van deze ritten per week. “It rint noch hieltyd troch”, aldus Arnaud Dijkstra van de organisatie. “Der is ek noch hieltyd ferlet fan.” De Friese Rijders werken zoveel mogelijk samen met de Veiligheidsregio Fryslân die de plaatsing van de vluchtelingen op de opvanglocaties regelt. 

Omdat de ziekenhuizen in de grensstreken met Oekraïne ook vol raken, krijgen de Friese Rijders nu ook vragen om gewonde soldaten mee te nemen naar Nederland. Een deel van de giften die bij de vrijwilligersorganisatie binnenkomt wordt hiervoor gebruikt. 

De organisaties waar de Friese Rijders mee samenwerken willen een ambulance aanschaffen om gewonden direct naar Nederlandse ziekenhuizen te kunnen brengen. De Friese Rijders zijn begonnen medisch personeel te werven dat op de ambulances mee wil rijden. 

frieserijders.nl  

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 14 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51