Schoolklas De Oanrin in Dundelle
Schoolklas De Oanrin in Dundelle Sietse de Boer

Onderwijs De Oanrin tot einde jaar op twee locaties

Nieuws

BAKKEVEEN De onderbouwleerlingen van obs De Oanrin in Bakkeveen krijgen momenteel les in mfc Dúndelle. De alternatieve locatie is nodig omdat in een deel van het eigen schoolgebouw de veiligheid voor leerlingen en medewerkers niet is gegarandeerd. Oorzaak: een slechte vloer. 

Het was een oplettende onderhoudsmonteur die dit voorjaar aan de bel trok. Hij moest voor een leidingreparatie onder de vloer zijn en constateerde dat het er daar niet goed uitzag. Edwin de Weers, bestuurder van scholenkoepel Comprix: “Het gaat om zogenaamde nehobo-vloeren, die aan de onderkant zijn beschadigd. Hierdoor kan er vocht bij de bewapening komen waardoor het ijzer gaat roesten. Het is vergelijkbaar met betonrot, alleen zijn deze vloeren niet van beton, maar opgebouwd uit keramische holle stenen.”

Veiligheid

Net voor de zomervakantie kwamen deskundigen met een rapport, waaruit Comprix en de gemeente Opsterland de conclusie trokken dat het niet veilig is om de ruimten met deze vloeren te gebruiken, vanwege mogelijk inzakkingsgevaar. De vloeren liggen in de oorspronkelijke delen van de in 1968 gebouwde school. De latere uitbreidingen van de school beschikken over andere vloeren. In De Oanrin zijn daarom nu nog twee lokalen en een speellokaal in gebruik. De bovenbouw (groepen 5 tot en met 8) krijgen daar les. 

Voor de overige leerlingen moest een oplossing worden gevonden. “Dat kon eigenlijk alleen in mfc Dúndelle”, aldus De Weers. In de zomervakantie is een deel van dit gebouw voor onderwijs ingericht. “Iedereen heeft snel gehandeld. Dat verdient alle complimenten. Ook in De Oanrin waren aanpassingen nodig.” Met Dúndelle en verenigingen en organisaties die anders gebruikmaken van de ruimtes is overleg over wat er buiten de schooltijden mogelijk is.   

Tot einde jaar

De oplossing in Dúndelle duurt in ieder geval tot het einde van het jaar. In de tussenliggende tijd gaan Comprix en de gemeente op zoek naar een oplossing. “Zo winnen we tijd. We gaan bijvoorbeeld onderzoeken of we de vloer tijdelijk kunnen versterken, zodat alle leerlingen weer in hun eigen school les kunnen krijgen. Het is natuurlijk voor zowel de leerlingen als het onderwijzend team niet handig om de activiteiten van de school te verdelen over twee locaties.” Mocht een tijdelijke versterking van de vloeren niet mogelijk zijn, dan is de kans volgens Comprix groot dat er noodlokalen bij De Oanrin worden geplaatst. 

Fusieproces

De toekomst van het schoolgebouw van De Oanrin staat sowieso ter discussie. In Bakkeveen wordt momenteel namelijk gekeken naar een mogelijke fusie tussen obs De Oanrin en cbs Betrouwen. Deze fusie is onderdeel van een afspraak tussen de scholenkoepels Comprix (openbaar basisonderwijs) en VCSO (bijzonder basisonderwijs) waarbij ook een mogelijke scholenfusie in Nij Beets en Ureterp zijn betrokken. De Weers verwacht  dat er in mei volgend jaar meer duidelijkheid is over de slagingskans van de fusie en de gevolgen daarvan voor de onderwijshuisvesting.  

De gemeente Opsterland heeft schoolbesturen geadviseerd om ook in de andere scholen met nehobo-vloeren de vloeren te controleren. Volgens De Weers doen zich daar echter geen vergelijkbare problemen voor.

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 18 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 20 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15